Vårstell av boligen

Våren er tiden for fornyelse. Sjekk tilstanden på boligen etter vinteren, gjør nødvendig vedlikehold og gjør den klar for sommeren med en god vårrengjøring.

Først - en tilstandssjekk

Før du setter i gang med fornyelse, må du først forsikre deg om at lerretet ditt har overlevd vinteren helskinnet. - Norske vintre er tøffe for yttervegger og tak, og det lønner seg å ta en rask tilstandssjekk, forteller André Volberg, eiendomsmegler i Sem & Johnsen.

En vårsjekk hvert år koster deg bare noen minutter, men kan spare deg for flere tusen dersom du skulle oppdage en alvorlig skade tidlig i forløpet. Ta en runde rundt huset og se etter skader og misfarginger på kledningen. Stikk en kniv i trekledningen for å kjenne om treet er blitt porøst. Vær særlig nøye nederst på veggen - det er vanligvis her råte oppstår først.

En vårsjekk burde helst inkludere en sjekk av taket. Ta turen opp (på trygt vis), og se etter skader på taktekke og sjekk rundt pipe og gjennomføringer.

Den viktige fasadevasken

Hus med trekledning trenger jevnlig vask for å forebygge fukt- og råteutvikling. Støv, skitt og soppsporer fester seg til kledningen over tid. Skitne vegger holder på fuktighet, og soppsporer kan utarte seg til råte ved fuktige forhold. Det er derfor viktig å ta frem vaskekosten og husvaskemiddelet en gang i året for å vaske veggene godt. - Dette vil også sørge for at malingen varer lengre, påpeker Volberg.

Terrasser, verandaer og platting har tilsvarende godt av en vask. Våren er en ypperlig tid for fasade- og terrassevask fordi det er hverken for kaldt eller for sterk sol til at såpen fungerer dårlig.

Få oversikt over arbeidsomfanget

Etter utsiden av huset er sjekket og vedlikeholdt, kan du vende blikket innover. Hvor mye rydde- og vaskearbeid i huset krever årets vårrengjøring, og har dere noen tiltak dere vil få gjort? Er det for eksempel noen lamper som skal henges opp, eller gamle møbler som skal kastes?

Legg en plan med resten husstanden, eller kun for deg selv, og finn ut hva som må gjøres for å fornye boligen. Det er lurt å føre opp vaske-, rydde- og fornyelsestitlak i prioritert rekkefølge. Mange har gjerne høye ambisjoner for vårrengjøringen, men det er sjeldent tiden strekker like langt som arbeidslisten. Har du oppgavene i prioritert rekkefølge, vet du at du får gjort det viktigste. - På toppen av denne listen burde være nødvendige oppgaver, som vedlikeholdstiltak, og tiltak som ellers blir uendelig utsatt, foreslår Volberg.

Vask er vedlikehold

Vask er vedlikehold, og vårrengjøringen sørger for at viktig vedlikehold, som ofte utsettes, blir gjennomført. Tømming og vask av sluk vil for eksempel forebygge tette rør og en grundig husvask kan avdekke feil og mangler som gjemmer seg i hjemmet. En skikkelig vårrengjøring burde helst være like nøye som en flyttevask.

Viktige vasketiltak:

  • Tøm og rens alle sluk
  • Vask kjøkken filter, og rengjør ventilasjonsfilter
  • Tøm og rens filter på vaske- og oppvaskmaskin
  • Rengjør hvitevarer - ovnen, kjøleskapet og fryseren. Rengjøring av ovn kan blant annet forebygge brann
  • Vask bak møbler, og sjekk samtidig at det ikke har dannet seg kondens mellom møbel og vegg
  • Vask godt i hjørner og inne i skap og skuffer hvor det samler seg smuss på kjøkken og bad.
  • Vask søppelbøtter og søppelskap samt i og rundt resirkuleringsbokser
  • Vask over fuger for å få de pene igjen, og vurder å legge ny fugemasse der den begynner å gå i oppløsning
  • Luft puter og dyner, og støvsug og snu madrassen
  • Vask sofatrekk og luft pledd, og støvsug/vask godt i selve sofaen

Rydd og vask i ett

En god vårrengjøring er best når den kombineres med en grundig rydderunde. Etter et rom er tømt og grundig vasket, kan man rydde eiendeler strategisk tilbake på plass. Det er også gunstig med en gjennomgang av eiendeler når man først rydder, slik at man kan selge eller gi bort det som kun utgjør unødvendig rot.

Et godt tips er å rydde ting slik at det faller deg naturlig å legge ting tilbake med en gang du er ferdig. Desto mindre ryddingen krever av deg, jo mer sannsynlig er det at den faktisk blir gjort i hverdagen. Utfordringen etter hver vårrengjøring er tross alt å holde det rent og ryddig. Men etter årets vårrengjøring har du i alle fall gjort det viktigste vedlikeholdsarbeidet.

Vil du vite mer?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg!

Ved innsending bekrefter du lagring av persondata

Les våre Retningslinjer for personvern