Utnytt det fulle potensialet til huset ditt

Mange glemmer at det finnes mange ubrukte kvadratmetre i en råkjeller som kan utnyttes til det fulle med litt arbeid. Kanskje den lumre råkjelleren din kan bli en trivelig kjellerstue?

Se for deg en kjeller. Bildet som dukker opp er sannsynligvis mørkt og uhyggelig, preget av spindelvev og den ubehagelige kjellerlukten. Ikke akkurat et sted man ønsker å oppholde seg. Men her er det bare å la fantasien strekke seg litt, for med litt innsats kan man få et riktig fint rom der nede. Kjellerstue for barna, vinkjeller, treningsrom, gjesterom, hybel, dansestudio - mulighetene er mange. - Mange undervurderer potensialet i en forsømt råkjeller, sier Charlotte Schjeldsøe, eiendomsmegler og partner i Sem & Johnsen.


Innredet eller uinnredet kjeller?

Hvor mye arbeid som trengs før kjelleren er beboelig, avhenger naturligvis av utgangspunktet. Er kjelleren opprinnelig bygget for varig opphold og godkjent som boareal står man overfor en mer typisk oppussingsjobb. - Hvor omfattende oppussing det blir snakk om, spørs litt på dagens tilstand, hva du vil bruke arealet til og hvor mye du selv har lyst til å bruke av tid og penger, sier Schjeldsøe. Hvis kjelleren bare skal brukes som stue, er dette en enklere og rimeligere oppussing enn om du vil bygge et nytt kjøkken eller renovere et bad.

Dersom du har en uinnredet kjeller, må du likevel forholde deg til alle spørsmålene over, men du må starte med et annet viktig spørsmål: Møter kjelleren min krav for boareal? Dersom kjelleren ikke møter kravene, som er sannsynlig om det er snakk om en rå- eller uinnredet kjeller, må du bygge om og søke bruksendring før du kan gjøre noe annet.


Hva er kravene?

Det stilles strenge krav når man skal bygge ut kjelleren. Dette er fordi kjelleren er en bygningsdel som er særlig utsatt for fukt, råde, radoninnslipp og andre boligskader. Videre stilles det en rekke krav til oppholdsrom, også kalt boareal. Takhøyden skal være tilstrekkelig, det må være røminingsveier, naturlig lys fra vinduer og mer. Nøyaktig hvilke krav som gjelder for deg kan også påvirkes av hva slags bolig du har og hvilken kommune du bor i. Reguleringsplaner og områdebestemmelser kan sette spesifikke føringer for hva du kan og ikke kan gjøre akkurat der du bor. Her er imidlertid noen av de generelle kravene:

  • Minst 2,2 meter takhøyde (men det anbefales minst 2,4 meter for komfort)
  • Minst ett vindu per rom, og dette må også fungere som rømningsvei
  • Vinduer som skal fungere som rømningsveier må ha en kombinert bredde og høyde på til sammen 1,5 meter. Bredden kan ikke være mindre enn 0,5 meter og høyden kan ikke være lavere enn 0,6 meter.
  • Vinduer må ikke være mer enn 1 meter over gulvet, med mindre det er tatt spesielle forholdsregler for å lette rømningen
  • Krav til innslipp av dagslys (dette kravet innfris dersom kravet til rømningsvindu er innfridd)
  • Rommet må være godt nok isolert og ventilert for å sikre tilstrekkelig god luftkvalitet og varme
  • Kjelleren må være radonsikret. Det anbefales å sjekke radon tidlig for å finne ut hvorvidt du trenger en radonsperre

Bor du i en bolig bygget før 2011? Da trenger ikke takhøyden å være på 2,2 meter, men på 2 meter. Grunnen til at det er andre krav for eldre boliger er at det kan være utfordrende å få til ombygginger. Det kan du lese mer om her.

Det er viktig at man avklarer tidlig hvorvidt det faktisk er mulig å bygge om kjelleren - det er ikke garantert, særlig ikke for eldre hus. Få en entreprenør, arkitekt eller rådgivende ingeniør bygg (RIB) på befaring for å sjekke om kjelleren kan innfri krav om takhøyde, fuktsikring, rømningsveier og dagslys. Husk også at dersom du planlegger å bygge om kjelleren til å inkludere en separat boenhet, er det egne regler for dette. Det er mye å forholde seg til når man skal begi seg ut på slikt et komplekst prosjekt, men heldigvis har Direktoratet for byggkvalitet en svært hjelpsom veileder man kan støtte seg på.

Stor innsats, stor gevinst

Om du må bygge om kjelleren for å få til bruksendring, kan dette bli et stort prosjekt. Det er sannsynlig at man må pigge opp gulvet for å både isolere og øke, eller beholde, takhøyden, i tillegg til å utbedre både ventilasjon og fuktsikring. Men, midt oppe i alt byggestyret, må man ikke ta blikket av målet - mange nye kvadratmeter som du kan bruke akkurat som du vil. Disse kvadratmeterne vil også øke salgsprisen betydelig når du en dag skal selge.