Skal du flytte? Her en noen gode råd å ta med på veien

Skal du flytte? Her er noen gode råd du kan ta med deg på veien som vil gjøre flytteprosessen mindre stressende, og kanskje til og med litt hyggelig.

Å flytte inn et nytt sted er spennende, men selve flytteprosessen er sjeldent noe man gleder seg til. Det betyr imidlertid ikke at den nødvendigvis må være uhyggelig og stressende. - Med litt god planlegging, hjelp fra noen venner og plenti med pappbokser, er du nyinnflyttet i ny bolig før du vet ordet av det, forteller Christer Holmen, eiendomsmegler i Sem & Johnsen.

De fem viktigste tipsene for en vellykket flytteprosess

1. Planlegg i god tid

Planlegging i god tid før flytting, og da menes det god tid, kan ikke overvurderes. Om du har en klar plan for pakking, vasking og transport, vil du allerede har beskyttet deg mot mye av flyttestresset. Avtal gjerne med venner og familie i god tid slik at du vet du har hjelp tilgjengelig når det trengs. Husk at jo tidligere du begynner med det faktiske arbeidet, desto mindre overveldende vil det oppleves. Flytting er en stor jobb, og man eier alltid mer enn man tror. Gir du deg selv god tid til å gå gjennom eiendelene dine når du pakker, har du mulighet til å ikke bare pakke strategisk, men også til å sortere vekk det du ikke bruker lenger. Dette kan du gi bort eller selge før du flytter, og dermed ha mindre som må fraktes.

2. Ha oppbevaringsplanen klar

Mange har en overgangsperiode mellom ut- og innflytting. Mens man venter på å flytte inn i sitt nye hjem, trenger man plass til å oppbevare alt av eiendeler og møbler. Er du heldig og kan låne en romslig kjeller eller et loft, gjør dette ting enklere.

For mange vil det bli nødvendig å leie et midlertidig lager, noe som er et godt og praktisk alternativ. Uansett hvor du ender opp med å lagre tingene dine, lønner det seg å ha det klart i god tid før ting må ut av huset eller leiligheten.

3. Få hjelp

Med mindre du må, er det aldri en god ide å ta på seg hele flyttejobben selv. Folk flest liker å være selvstendige, men i dette tilfelle er det best å legge vekk stoltheten og plukke opp telefonen. Dersom ingen nære er tilgjengelige for å hjelpe, kan det være lurt å hyre inn et flyttefirma. Ikke bare blir jobben enklere og mindre belastende, fysisk så vel som psykisk, men den blir også mye hyggeligere.

4. Ha et pakkesystem

Et godt system er for eksempel å pakke ned ting i bokser etter hvilket rom de skal pakkes ut i. Du kan også pakke ned etter kategorier. Dette vil gjøre flytteprosessen og utpakkingen senere mer oversiktlig og effektiv. Det er også greit å unngå å legge for mange tunge ting i én eske - esker som er fylt med kun bøker vil du fort hate når de skal løftes inn og ut av flyttebilen.

5. Tilrettelegg for en effektiv og minst mulig stressende transportetappe

Selve transporteringen av alle eiendeler og møbler fra ett sted til et annet er ofte den mest krevende delen av flytting. Den er fysisk krevende, stressende og dagen blir fort veldig lang.

Å hyre inn et flyttefirma vil ta en vesentlig byrde av dine skuldre, og overlate løfting og kjøring til noen som er vel vant med det. For mange vil dette være vel verdt pengene.

Dersom du foretrekker å ta jobben selv, vil du sannsynligvis trenge en flyttebil. Dette er som oftest en langt større og tyngre bil enn man er vant med. Med vanlig førerkort kan du kjøre en bil med maks tillatt totalvekt på opp til 3500 kg, og trekke en henger har med maks tillatt totalvekt på 750 kg. Om man kan, burde man ikke låne en bil større enn man komfortabel å kjøre med, eller be en mer kjørevant venn om hjelp.

Du er snart i mål

Midt oppi alt flyttestresset kan det være vanskelig å ha målet i synet og la seg overvelde av alle de små jobbene som må gjøres. Selv om du er flink til å planlegge og få hjelp, er det mulig at flyttingen likevel oppleves som stressende. Husk da på at det stresset kun er midlertidig, og kortvarig som sådan. Snart kommer den beste delen med flytting - nemlig å flytte inn i et helt nytt hjem og gjøre det ditt.

Det kan også være lurt å tillatte deg et øyeblikk til å si hade til ditt gamle hjem. Det er sjelden rom for nostalgi midt i flytteprosessen, men om du klarer å gjøre rom for det likevel, kan det være du setter pris på det om noen år når du mimrer om tiden før. Husk på alle de gode minnene du har hatt i boligen, før du gjør deg klar for å skape nye minner i ditt nye hjem.