Hva er beste taktikk i budrunden?

Hvilken taktikk bør du bruke når du skal by på en bolig? Her er gode tips.

Har du funnet drømmeboligen? Her er noen gode råd om beste taktikk i budrunden fra Mikael Bolling, eiendomsmegler og partner i Sem & Johnsen.

Sett av tid til budrunden

Dersom boligen du vil by på er attraktiv, og du tror det er mange andre interessenter, bør du rydde kalenderen så godt du kan den dagen budrunden åpnes. En budrunde kan godt ta flere timer dersom det er mange som er med, og vil kreve fullt fokus fra deg. I dag legges bud inn elektronisk, og du identifiserer deg med Bank -ID på mobil eller med kodebrikke.

Snakk med megler

Har du registrert deg som interessent, vil megler ringe deg den dagen budrunden åpnes. Hvis du ikke spurte om det på visning, bør du spørre når selger helst ønsker overtakelse. Dette kan være fint å vite når budrunden er i gang. Spør også hvor mange interessenter boligen har, så du får en idé om hvor populær boligen er. Men husk at mange interessenter bare er nysgjerrige, og ikke har planer om å by.

Bør du åpne budrunden?

Dersom boligen treffer på dine kriterier, og du har tenkt å legge inn et bud, kan du godt være den som starter budrunden. Ofte sitter budgivere på gjerdet i den tro at jo lenger de venter, jo bedre er sjansen for å få boligen til en god pris. Men uansett om budrunden starter klokken 11 eller klokken 16, vil de som er oppriktig interessert likevel henge seg på og legge inn bud straks budrunden er i gang.

Hva bør første bud ligge på?

Her er det tre taktikker som gjerne brukes: Mye lavere enn prisantydning, omtrent på prisantydning, eller godt over prisantydning.

Dersom du ikke tror det er noen konkurrerende kjøpere, og du mener prisantydningen er satt for høyt, kan du godt legge inn et første bud som er lavere enn prisantydningen.

Hvis du tror interessen er ganske stor, og det finnes konkurrenter, kan et bud på prisantydning luke bort dem som har vært på visning fordi boligens prisantydning akkurat ligger på deres maksgrense.

Hvis dette virkelig er drømmeboligen, har du antagelig bestemt deg for en makspris på hva du er villig til å gi for boligen, en pris som er høyere enn prisantydningen. Mistenker du at mange andre også tenker at dette er drømmeboligen, kan du prøve å slå ut konkurrentene umiddelbart ved å legge inn et bud over prisantydning. Det kan bety at drømmeboligen blir din – men du vet da ikke om du kanskje hadde fått den til en litt lavere pris, også.

Beste taktikk ved høyning av bud

Avhengig av prisklassen til boligen, er det vanligst at budene høynes med 50 000 eller 100 000 kroner. Å høyne med mindre en dette vil bare gjøre at budrunden trekkes ut i tid, men noen velger likevel denne taktikken, som en slags uthalingstaktikk, eller fordi de begynner å nærme seg maksgrensen på hva de kan gi for boligen.

Husk også at mange har satt maksgrensen sin på et rundt tall, for eksempel 8 millioner kroner. Det betyr at om du kan strekke deg til 8,1 millioner, kan boligen bli din.

Lurt å komme inn fra sidelinjen?

Dersom budrunden startes av andre enn deg, og budene ligger ganske mye under det du har satt som makspris, kan det være fristende å vente litt, og så hoppe inn med et «skremmebud». Dvs. at du gir et bud som høyner prisen med mer enn de andre deltakerne i budrunden har gjort hittil, for eksempel 200 000 kr, dersom budene har hatt et intervall på 100 000 hittil. Med denne taktikken er målet å overraske, og få de andre budgiverne til å gi opp. Dette kan fungere, men det kan godt være budrunden fortsetter likevel.

Sjekk ut konkurrentene

Du vet ikke hvem du byr mot, men megler plikter å fortelle deg om hvilke forbehold de forskjellige budgiverne eventuelt har ift. overtakelse, finansiering osv. Dette pleier også å stå oppført i SMS’ene du får om innkomne bud. Dersom du vet at selger ønsker rask overtakelse, mens den du byr mot har bedt om overtakelse langt frem i tid, kan du vinne budrunden selv om du ikke har det høyeste budet. Eventuelt kan du da matche budet og håpe at selger velger deg, siden du kan overta raskere enn konkurrenten.