Slik gjør du uteplassen klar for vinteren

Vinteren er på vei og det er på tide å rydde vekk de siste restene av sommeren. Flytt møbler, planter og hageredskaper inn, og gjør uteplassen koselig for vinteren.

Frost, kuldegrader og surt vær: Vinteren melder sin ankomst med tydlige signaler. Det er bare å forberede en selv og boligen på de lange, mørke døgnene som kommer. - Dette inkluderer også uteplassen, som må beskyttes for vinteren for å kunne yte optimalt neste sommersesong, sier Kristine Grønn, eiendomsmegler i Sem & Johnsen.

Rydd inn og pakk vekk

Om du ikke har gjort det allerede, er tiden moden for å rydde inn og pakke vekk uteplassen. - Hverken møbler eller dekor har godt av å stå ute hele vinteren i fukt og kuldegrader, sier Grønn.

Rydd vekk det du kan, og legg det på loftet, i kjelleren eller i boden. Møbler, planter som ikke tåler frost, puter, utelys og pyntesaker gjør ingen nytte under snøen, og trives bedre inne. Vask helst det du flytter inn først, for å unngå skitt og fukt inne, men også for å vedlikeholde det du har.

Møbler - vask møblene. Har du har tremøbler, har gjerne disse godt av å behandles med litt olje.


Planter - planter som ikke tåler kulde, og som du helst vil beholde til neste år, kan du flytte inn på et kjølig rom, eksempelvis kjelleren eller boden. Plantene trenger lite vann gjennom vinteren, men de burde ikke tørke ut, og de trenger også noe lys. Skyll tomme potter før du rydder dem vekk.


Puter - oppbevares på et tørt sted. Vask og tørk gjerne putetrekkene før de pakkes ned for vinteren.


Grill - vask grillen godt for å få vekk matrester og forhindre rust. Det finnes eget vaskeutstyr spesiallaget for grillvask.


Utelys - noen utelys kan helt fint stå ute gjennom vinteren, men hvis de uansett ikke kommer til å bli brukt noe særlig om vinteren, burde du rengjøre dem og rydde dem inn. Så kan du heller finne frem julelysene.

Hageredskaper - vask dem for jord og legg dem pent vekk.

Dårlig med plass?

Det er imidlertid ikke alt som er så enkelt å pakke vekk, og ikke alle har plass til å oppbevare større møbler. Pakk inn møblene og grillen i presenning. Du vil forhindre at de utsettes for snø og fukt, men det er også viktig at det er noe lufting, igjen for å unngå fukt. Rydd vekk putene uansett - de burde ikke stå ute, selv om beskyttet. Du kan også dekke til planter som blir stående ute for å beskytte dem mot kulde og vind.

Husk at dersom du har dårlig med lagringsplass, er det også et alternativ å leie en lagerplass. Der kan du også oppbevare andre eiendeler som du og familien kun bruker sesongvis, som ski, oppblåsbart basseng og sykkel.

Vask

I tillegg til at alt som ryddes inn burde vaskes, burde også selve uteplassen ryddes og vaskes. Kost vekk jord, løv og annet fra terrasse- og balkonggulv og vask gjerne over etterpå. - Vær påpasselig på at nedløpsrør fra balkonger og verandaer er ublokkerte, slik at regn og smeltevann kan renne der det skal, understreker Grønn

Gjør klar for vinterkos

Å rydde vekk for vinter kan være en kjedelig og litt trist oppgave, særlig for de som faller offer for vinterdepresjon år etter år. Det kan da være lurt å gjøre uteplassen til et hyggelig sted også om vinteren. Selv om det ikke er så fristende å oppholde seg ute i kulden, betyr ikke det at uteplassen ikke kan by på vinterkos. Sett ut noen lykter med kubbelys og heng opp lyslenker. Kanskje du til og med kan gå til innkjøp av litt vinter- og julepynt som for eksempel en blomsterpotte fylt med mose, lav, kvister og kongler eller en nisse eller to?

Vinterhygge på balkong og terrasse kommer naturlig nok veldig godt med ved boligsalg. Lykter, pledd og skinn, lyng og lav og litt julepynt i desember kan gjøre balkongen riktig så innbydende. - Men pynt gjerne for deg selv uansett om du skal selge heller ei - det bra for trivsel, og fungerer godt som medisin mot vinterdepresjon, forklarer Grønn.