Slik gjør du boligen klar for fotografering

Gode bilder er viktig for å få folk på visning. Her er tips om hva du bør gjøre før fotografen kommer.

- Det er et absolutt must å ta proffe bilder av boligen når du skal selge boligen din. Bildene er det første folk sjekker i boligannonsene på FINN. Boligkjøp og følelser henger tett sammen, og bildene må gi riktig stemning og atmosfære. Er bildene dårlige, risikerer du at folk ikke engang kommer på visning, sier eiendomsmegler Linda Klokk i Sem & Johnsen.

En profesjonell boligfotograf klarer å få det beste ut av boligen din, og vil alltid produsere lyse, skarpe bilder. Men før hun kommer med kameraet, må du klargjøre boligen din for fotografering.

- Målet er å få boligen til å se så romslig, lys og ryddig ut som mulig. Det betyr rene flater, minst mulig nips, og ofte også fjerning av møbler, sier Klokk.

- En god megler vil komme med innspill på befaring av boligen. Det lønner seg å lytte til disse rådene.

Her er tipsene til hva du bør gjøre før fotografen kommer:

Vask vinduer og gjør rent

Skitne vinduer ser ikke bra ut på bilder, så vask dem før fotografen kommer. Tørk støv, vask gulv, og sørg for at dusj/badekar og servanter på bad og kjøkken er rene og skinnende.

Rydd bort unødvendig «rot»

Ryddige flater er viktig. Fjern alt unødvendig som står på bord, hyller og kommoder. Fjern også det som lagres oppå garderobeskap. Enkelte pyntegjenstander kan stå, men hold det til et minimum. Koble ut synlige ledninger til tv, radio etc. Kjøkkenbenken bør være fri for kjøkkenmaskiner, kaffebokser, oppvaskbørste osv. Rydd vekk tannglass, sjampoflasker, skittentøykurv, søppelbøtte etc. på badet.

Få mest mulig lys inn

Fjern de fleste planter fra vinduskarmer, og ta vekk gardiner som stenger for lys. Tenn alle lys og lamper i boligen.

Gjør det grønt

Planter skal ikke sperre for lys fra vinduer, men ellers i boligen er det fint å sette ut noen planter eller buketter. Har du uteplass, er det viktig å pynte opp her også, med blomsterkrukker, utemøbler, lykter etc.

Fjern overflødige møbler

Målet er å få rommene til å se så store ut som mulig, og la folk se møbleringsmulighetene selv. Fjern spisestolene som står ved bordendene, og rydd bort puffer og fotskamler i stuen. Kanskje bør også lenestolen bort, så bare sofa og salongbord står igjen. Ikke bli overrasket om fotografen flytter rundt på møblene.

Lag «hotellrom» på soverommet

Re sengen med sengeteppe. Har du ikke sengegavl, bør du dandere noen fine puter i sengen. Rydd vekk mobilladere fra nattbordet. Målet er å lage hotellfølelse på soverommet.

Hold barn til barnerommet

Selv om boligen er en familiebolig, bør det meste som har med barn å gjøre begrenses til barnerommet. Stue og kjøkken bør være fritt for leker og barnemøbler.

Slett spor av kjæledyr

Ta bort hundekurv, kattestativ, vannskåler etc.

Rydd gangen

Ta vekk sko og jakker, slik at gangen fremstår mest mulig ryddig og oversiktlig.

Bør du pusse opp før salget?

Hvorvidt du bør ta større grep i boligen før salget avhenger av standard, beliggenhet og type bolig. Kanskje kan trengs det et malingsstrøk i stuen, eller kanskje bør kjøkkenfrontene byttes?

- Dersom ikke boligen er totalrenovert ganske nylig, forventer boligkjøperne at de må gjøre noe oppussing for å få boligen slik de ønsker. Dermed er det ikke sikkert du trenger å gjøre særlige oppgraderinger. Men et malingsstrøk i en tidsriktig farge i et eller flere rom kan gi god effekt. Er du usikker på hvilke grep du bør ta, kan være greit å få en vurdering av en erfaren megler på hva du bør gjøre for å få til et godt salg, sier Klokk.