På tide med en fasadevask

Med våren kommer vårrengjørringen, men glem ikke at utsiden av huset har godt av en vask også. En årlig fasadevask vedlikeholder kledning og maling, og holder husveggen ren og pen. Tar du en fasadevask før bildetaking og visning ved salg, sørger du også for at huset viser seg fra sin beste side!

Ordet fasadevask vekker neppe glede og iver hos folk flest. Jobben kan være kjedelig, og mange utsetter det derfor år etter år. Mange tror kanskje hovedfunksjonen er å gjøre huset pent, men så ser jo huset greit ut som det er. Men det er her mange tar litt feil - man utfører ikke fasadevask kun for at huset skal se bra ut: Vasken har en langt viktigere funksjon enn som så.

Fasadevasken beskytter huset

Fasadevasken beskytter huset mot fukt- og råteskader. Over tid ansamles støv, alger, sporer og diverse skitt på husets vegger som holder på fuktighet. Soppsporer vil også etterhvert utvikle seg til råte, som trives særs godt i fuktige omgivelser. Råte vil sakte, men sikkert spise opp treverk, og spre seg med mindre det blir fjernet.

- Når du vasker boligen jevnlig, gjør du vedlikeholdende arbeid som vil forebygge fukt- og råteskader i det lange løp, forteller Hans Christian Freberg i Sem & Johnsen. Rene vegger avstøter vann bedre, og utgjør dårlig grobunn for råtesopp. I tillegg gjør fasadevasken også at malingen varer lenger, og at huset ser presentabelt ut.

Hvordan utføre fasadevasken

Det er lurt gjøre fasadevasken til en årlig rutine slik at den ikke blir utsatt år etter år. Våren er den perfekte tiden for jobben ettersom det hverken er for kaldt eller for varmt. Hverken frost eller sterkt sollys er gunstig i forbindelse med fasadevask. Velg derfor gjerne en lett overskyet vårdag - litt regn er bare bra.

Dette trenger du:

  • Vannslange
  • Husvaskemiddel
  • Lavtrykksprøyte
  • Kost
  • Forlengerskaft

Fremgangsmåte

Før du starter, en viktig påminnelse: Vær forsiktig med å bruke høytrykkspyler. Med en høytrykkspyler kan du ende opp med å skade treverk og maling. Dersom du likevel gjør det, pass på å bruke skånsomt trykk, og ha god avstand mellom dysen og treverket.

Start med å skylle veggen med en vanlig hageslange. Pass på å starte øverst og spyle nedover veggen - dette er viktig fordi kledningen er bygget for å motstå vanninntrengning fra oven. Man vil naturligvis ikke forårsake fuktskade mens man utfører vedlikehold for å forebygge det. Etter at veggen er blitt spylt, er det på tide å finne frem såpen. Bland ut vaskemiddelet etter flaskens bruksanvisning, og ha ferdigblandet vann og såpe i lavtrykksprøyter.

Påfør såpen ved hjelp av lavtrykkssprøyten. Nå skal du imidlertid spyle nedenfra og opp - dette gjøres for å forhindre at såpen danner stygge skjolder. La såpen ligge og virke noen minutter, men pass på at den ikke tørker ut. Dette er hvorfor solfylte dager fungerer dårlig for fasadevask. Etter såpen har fått virke, er det på tide å skrubbe.

Om du har et forlengerskaft til kosten din, blir jobben straks enklere og mindre fysisk krevende. Etter veggen er skrubbet, skylder du vekk såpe og skitt med vannslangen, nå ovenfra og nedover.

Fasadevask før maling

Om du skal male huset på nytt, og utfører fasadevask i forbindelse med dette, bruker du akkurat samme oppskrift kun med det unntak at du bytter ut husvask med kraftvask. Dette fordi du ikke ønsker å ivareta eksisterende maling, men heller at den nye malingsfargen trer bedre frem.

Fasadevask og salg

Om vi ser på fasadevask i et salgs-perspektiv, er jevnlig fasadevedlikehold viktig selv mange år før du skal selge for å forebygge verdireduserende feil og mangler som følge av fukt og råte. - Fasadevask kan også ha en umiddelbar, positiv virkning i forbindelse med salg - her blir den estetiske funksjonen viktigere, understreker Hans Christian Freberg. Vask huset før det fotograferes og legges ut for salg slik at det viser seg frem fra beste side.