Oslos fineste «landsby»

Å bo i Ullevål Hageby er drømmen for mange. Det er lett å skjønne hvorfor.

Husene i Ullevål Hageby ser ut omtrent som de gjorde da de ble bygget i 1919-1926. Foto: Jan-Tore Egge.

---

Frodig, fredelig, sjarmerende og sentrumsnært. Ullevål Hageby er som en liten landsby midt i byen.

- Det er veldig vakkert i hagebyen. Så har den en utrolig god beliggenhet, kort vei fra både St. Hanshaugen, Majorstua og Sagene, og dessuten kort vei til marka, sier Anne Hillestad, partner og eiendomsmegler i Sem & Johnsen.

Hun er selv vokst opp i området, og gikk på Ullevål skole.

- Jeg er lommekjent i Ullevål Hageby, og har solgt boliger her siden 1996.

Inspirert av engelsk landsbyliv

De flotte murbygningene i engelsk stil ble reist i perioden 1918-1926, på det som da var åkrer og beiter. Hagebyen består av 119 bygg og 654 boliger, fordelt på rekkehus, tomannsboliger og leiligheter.

Helt siden de første husene sto klare har hagebyen vært populær. Originalt var et mindretall større boliger på 90-130 kvm, mens flertallet var toromsleiligeter på 50-60 kvm. I tillegg kunne beboerne boltre seg i egne hageparseller.

- I dag har de aller fleste av de mindre leilighetene innlemmet kjeller eller loft, og er på rundt 100 kvm. Det er en fin familiestørrelse, og kombinert med de flotte fellesarealene og de trafikkstille gatene gjør dette hagebyen spesielt attraktiv for barnefamilier, sier Hillestad.

Beboerne har så å si alt de trenger i nærheten. På Damplassen ligger det både kafé og pizzarestaurant, noen småbutikker og en uavhengig kolonial. Det er ikke lange veien til Ullevål Stadion med stort butikk- og servicetilbud, og også ved John Colletts plass er det matbutikk, kafé og blomsterutsalg.

Borettslaget holder styr på utvendig vedlikehold, som takskifte, drenering og maling av fasader.

- Det er et meget veldrevet borettslag som har en skikkelig vedlikeholdsplan. For mange er det et stort pluss å slippe å tenke på utvendig vedlikehold, sier Hillestad.


Få vil flytte fra hagebyen

Så godt trives beboerne at det ikke er store utskiftninger.

- Det kommer rundt 40 boliger for salg i året, og siden få ønsker seg ut av hagebyen, blir forkjøpsretten gjerne benyttet på de større boligene.

Boligene som ikke kapres internt, selges gjerne til noen som bor i leilighet på Majorstua, St. Hanshaugen eller Grünerløkka, og ønsker seg uteareal, men ikke vil flytte ut av sentrum.

Like ettertraktet året rundt

Hillestad samarbeider for det meste med kollega Kristine Grønn, tilsammen har de solgt flere boliger enn noen i Havebyen. Den som ønsker seg til Ullevål Hageby bør følge godt med, for boliger som kommer til salgs blir som regel snappet opp etter første visningsrunde, sier Grønn.

- Etterspørselen er like stor hele året, men våren er høysesong, for da er uteområdene på sitt vakreste. Det meste her blir solgt raskt, og prisene er høye.

Et fåtall leiligheter har fortsatt opprinnelige planløsning med separat kjøkken, ett eller to soverom, stue og bad.

- Selv disse er svært attraktive, da det går an å bygge ut enten i kjeller eller på loft.

Grønn & Hillestad er av hagebyens mest populære meglere, og enkelte leiligheter har de solgt både tre og fire ganger.

- Det er alltid morsomt å se hvordan leilighetene utvikler seg med forskjellige eiere. Jeg har vært involvert i salget av svært mange av leilighetene her, og det er så mange fine og smarte løsninger, sier Grønn.