Oppgradert boligen? Ikke glem å refinansiere boliglånet!

Mange glemmer at boliglånet ikke står skrevet i stein. Ikke bare er det mulig å refinansiere boliglånet, men det anbefales sterkt med mindre du ønsker å betale unødvendig høye renter. Har boligen økt i verdi, er det særlig viktig at du ikke glemmer å refinansiere.

- Boliglånets betingelser er ikke satt i stein det øyeblikket lånepapirene signeres, sier Elin Lee, eiendomsmegler i Sem & Johnsen. Gjennom låneperioden har du mulighet til å gjøre endringer - du kan øke lånet, du kan slå det sammen med et annet lån eller du kan til og med få bedre lånebetingelser og lavere rente. Sistnevnte blir mulig dersom boligen din har økt i verdi eller dersom du har betalt tilbake en større andel av lånet. Det kan også være at det generelle rentenivået har endret seg, og du betaler mer enn du burde. - I en hektisk hverdag er det mange som glemmer at man kan refinansiere boliglånet, og betaler unødvendig høye renter, forteller Lee.


Pusset opp boligen?

Har du nylig pusset opp, og på denne måten økt verdien på boligen, kan det godt være at du står i en god posisjon til å forhandle med banken om bedre lånebetingelser. Oppussing medfører som regel en økning av boligens verdi - hvor mye vil naturligvis være avhengig av hva og hvor mye du har pusset opp. Har du totalrenovert stue, kjøkken og bad vil dette unektelig bidra til større verdiøkning enn om du kun har byttet ut gulvet i gangen. Har du også utført vesentlig større inngrep, som å utvide boligen, bygge balkong eller installere solceller, vil dette ha mye å si for boligens verdi. Få en verdivurdering etter arbeidet er ferdigstilt og ta med denne til banken for å reforhandle lånebetingelsene.

Hørt om grønne lån?

Har oppussingsprosjektet ditt ført til et bedre energimerke? Da kan det være at du kvalifiserer for et såkalt “grønt lån”. Flere banker tilbyr disse lånene for kunder som kjøper en energieffektiv bolig, ofte med energimerke A eller B, eller som oppgraderer boligen til samme energinivå. Det betyr at dersom du utfører tiltak som etterisolering, installering av lavenergivinduer eller anskaffer en fornybar varmekilde, kan det være at du får et bedre energimerke og bedre lånebetingelser i form av et grønt lån. Du vil også nyte lavere strømutgifter og god samvittighet.


Finansiere oppussing

Om du ønsker å pusse opp, men mangler midlene, kan du også refinansiere boliglånet. I dette tilfellet velger du å øke lånet, noe som kalles opplåning. Det kan lønne seg å opplåne i stedet for å ta opp et nytt lån med dårligere betingelser. Når du øker lånet, stiller du boligen som sikkerhet, noe som betyr at dersom den har steget i verdi siden du tok opp lånet, vil du kunne stille med mer i sikkerhet denne gangen.