Når er det best å selge fjellhytta?

[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Har du en hytte på fjellet som du har planer om å selge? Det er mange der ute som går med en urealisert hyttedrøm, uansett om den dreier seg om en hytte med alt av fasiliteter som ligger rett ved alpinbakken, eller en enkel hytte med utedo og uten bilvei helt frem. Målet er å treffe flest mulig av dem som er på jakt etter akkurat den type hytte du har.

Det er to «høysesonger» i fjellhyttemarkedet. Det er mest aktivitet på fjellhyttemarkedet fra januar og frem til påske, og i ukene før og etter høstferien. Skulle snøen komme tidlig, er det fart i dette markedet også i november og desember for hytter som ligger i tilknytning til skianlegg eller langrennsnett.

Det betyr likevel ikke at det er noe i veien for å legge den ut på andre tidspunkt. En erfaren megler vil komme med gode råd i forhold til når hytta bør legges på markedet.

- En hytte som kan skilte med alpinbakker eller langrennsløyper rett utenfor døren kan med fordel legges ut i skisesongen. Ligger hytta i flott turterreng, kan den gjerne legges ut i sommerhalvåret, sier Morten Høegh, mangeårig hyttemegler som har Norefjell og områdene rundt som sitt hovedområde.

LES OGSÅ: Dette er hyttene vi vil ha

- Det viktigste er at hytta presenteres på best mulig måte, så sett av nok tid til å forberede hytta for salget. Fikse småting som bør fikses, og klargjør for fotografering og visninger, sier Høegh.

Lengre salgstid for hytter enn boliger

Å selge en hytte vil som regel ta lengre tid enn å selge en vanlig bolig. I snitt tar det 80-90 dager, men dette varierer fra område til område. Noen steder går det raskere, andre steder tregere.

- Det er en litt annen prosess å selge hytte. Det er ikke unormalt at hytta ikke er solgt etter første visningshelg. Det er viktig å innstille seg på, sier Erlend Sørlie, som har en stor hytteportefølje, og selger alt fra helt spesielle hyttetun til sjarmerende småhytter i oslomarka.

LES OGSÅ: De heteste hytteområdene

Start prosessen tidlig

Det krever mer tid og logistikk for å gjøre en hytte salgsklar, så det er ikke dumt å begynne i god tid.

- Jeg vil anbefale å ta kontakt med megler tidlig. Erfarne hyttemeglere har god oversikt over markedet i hytteområdene de opererer, og vet hva som trigger kjøpere, og når det er best sjanse for å få mange til å ta turen opp for å se den på visning. Da vil du også få en vurdering av hva du kan forvente å få for hytta, og innspill til eventuelle utbedringer du kan gjøre for å gjøre den enda mer attraktiv, sier Christopher Lejonberg, som har Telemark og spesielt Gaustablikk som sitt spesialområde.

Gode råd til hytteselgere:

  • Kontakt megler tidlig for å få en idé om hyttas verdi og når det er best å legge den ut på markedet.
  • Be megler om innspill på grep som kan gjøre hytta mer attraktiv. Det kan dreie seg om alt fra et nytt malingsstrøk til at mørke, store møbler
  • Sett av godt med tid til å rydde og vaske hytta, og gjøre den klar for fotograf og visning.
  • Husk at du selger drømmen om det gode hytteliv. Alt kjøper kan få vite om fine turer, gode solforhold, hyggelige nærbutikker eller utflukter er et pluss. Dette er informasjon om
  • Vær innstilt på at salget kan ta litt tid.