Lure grep for å gjøre boligen mer attraktiv for kjøpere

Å gjøre boligen klar for salg er en grei jobb i seg selv, og særlig eldre boliger har godt av et estetisk løft. Slik forbereder du deg og din boligen for salg

Mange undervurderer hvor mye arbeid det er å selge bolig, særlig om man vil gjøre mest mulig selv. Dersom du har en relativt ny og trendy leilighet, med begrenset inventar og lite personlige eiendeler, er jobben unektelig enklere. Men for deg med et vanlig hjem, med litt rot, noen slitne møbler og mange personlige eiendeler til utstilling, blir det en ganske stor jobb. Kanskje har du også en eldre bolig som kan ha godt av et estetisk løft.

Når du skal forberede boligen for salg, er det mye hjelp å høste inn fra en eiendomsmegler. Du kan få hjelp med alt fra gode råd og veiledning til rydding og boligstyling. Her imidlertid noen ting du kan tenke gjennom og forberede på egenhånd.

Er det behov for større tiltak?

Skal du selge en eldre bolig som ikke har blitt pusset opp på en del år, kan en overflateoppussing være lurt. En overflateoppussing er et lettere oppussingsprosjekt som går ut på estetiske løft. Den forbedrer ikke tilstanden til boligen, men hjelper potensielle kjøpere med å se boligens potensiale. Eldre boliger med slitte vegger, utdatert inventar og uheldige fargevalg kan være avskrekkende for kjøpere, selv om boligen i seg selv er riktig fin.

I noen tilfeller kan det bli nødvendig å gå grundigere til verks. Det er lurt å unngå større prosjekter før salg: Baderomsrenovering og skadereparasjoner kan bli dyrt, og det er godt mulig at du ikke vil tjene tilbake investeringen. På den andre siden kan det bli utfordrende å selge en bolig med et falleferdig bad og alvorlig taklekkasje. Her må man rett og slett vurdere hvor alvorlig behovet er, hvilken kjøpegruppe man sikter etter og hvor sannsynlig det er å få solgt boligen med de feil og mangler den har.

Har du et sted du kan oppbevare eiendeler?

De fleste som skal selge boliger har mye rot - både rot man vil ta vare på og rot som bør kastes. Dette er i seg selv en stor oppgave - sortering, oppbevaring og kasting av eiendeler tar tid. Dersom du alt har kjøpt en ny bolig, og denne står klar mens du selger den gamle, gjør dette jobben enklere. Da kan du ganske enkelt flytte rotet fra et sted til et annet, og forholde deg til rydding og sortering på et senere tidspunkt. Hvis du selger boligen uten et klart sted å flytte til - kanskje bor du hos en venn eller familie mens du ser etter et nytt sted - kan oppbevaring av eiendeler bli en liten utfordring. Heldigvis er det få utfordringer uten løsninger.

Dersom du kan låne loftet, kjelleren eller garasjen til noen, er selvfølgelig det ypperlig. Er du på egenhånd, kan et minilager være en god, midlertidig løsning. Et minilager er et selvbetjent, mindre lager, vanligvis mellom 2 og 20 kvadratmeter, som du leier over en gitt periode.

Stilpreferanse og estetiske løft

Uansett om det er behov for litt oppussing eller ei, er det alltid greit med et estetisk løft før visning. Et nytt malingsstrøk kan gjøre underverker, og riktig pynt vil få boligen til å se moderne, trendy og innbydende ut.

Når du pynter boligen før salg, og kanskje maler og bytter ut noen ting her og der, husk å gå for en nøytral stil. Trendy, men nøytrale farger er positivt, og kan fange interessen til kjøpere. Sterke farger og unikt interiør kan derimot lett skremme vekk kjøpere. I de fleste tilfeller bør personlig preferanser settes til side, og heller spares til innredning av ny bolig.

Hva lønner seg?

For de fleste er gevinst en sentral faktor når de pusser opp før salg. Generelt sett kan estetiske løft øke betalingsviljen hos kjøpere. Hvordan det vil påvirke verdivurderingen, avhenger av hvor “overfladisk” overflateoppussingen er. Det er imidlertid sannsynlig at en overflateoppussing vil lønne seg - tiltakene og materialene er rimelige, men kan ha stor effekt for boligens helhetsinntrykk.