Leiemarkedets matchmaker

Utleiemegler Ola Sisselberg har leid ut tusener av boliger, og er ekspert på å matche bolig og leietaker.

- Ja, jeg har sikkert leid ut tusener av boliger siden jeg startet min karriere, sier Ola Sisselberg, eiendomsmegler i Sem & Johnsen Boligutleie.

Han bestemte seg for at det var utleie han skulle satse på allerede under eiendomsmeglerstudiene på BI.

- Jeg syntes å drive med utleie var gøy fra første stund. Det er helt annerledes enn å megle boliger for salg. Da forholder du deg til klientene dine i en begrenset periode, mens du som utleiemegler har kontakt over lengre tid. Jeg møter mange hyggelige mennesker i denne jobben, og noen av dem har vært klienter i årevis, sier Sisselberg.

- Det er en variert jobb, jeg har aldri kjedelige dager. Jeg er på befaringer, holder visninger, er i kontakt med leietakere, og fikser eventuelle problemer som oppstår. Går et vannrør, eller ryker vaskemaskinen, sørger jeg for at det blir ordnet, slik at utleier ikke trenger bruke tid på det.

Siden han begynte som utleiemegler i 2006 har utleiemarkedet endret seg en god del.

- Det er blitt langt mer profesjonelt, og det er også langt flere utleieboliger på markedet i Oslo og Bærum i dag. Før brukte man megler for å finne en bolig å leie, i dag er det omvendt, utleiere bruker megler for å finne riktig leietaker.

SE BOLIGER TIL LEIE HER

- I dag finnes det også flere profesjonelle utleiere som eier en portefølje av utleieboliger, men det er fortsatt mange som kanskje har én eller to utleieboliger, eller som skal leie ut egen bolig for en periode. Jeg har alle typer klienter. Fra sistnevnte, til utleiere som eier en hel bygård full av utleieleiligheter.

Uansett hva slags utleier man er, mener Sisselberg det er tryggest å bruke en megler – også for den som skal leie.

- Det er en stor fordel for leietakere å forholde seg til en profesjonell part. Da vet man at lover og regler blir fulgt, og at det blir et ryddig leieforhold. Dette er også grunnen til at relocation-firmaer, ambassader og bedrifter som leier på vegne av ansatte bruker utleiemegler.

- Mitt mål er å gjøre leieforholdet så ukomplisert som mulig, for begge parter. Det skjer at leietaker er krevende, og da er det viktig at dette håndteres på riktig måte.

- Hvordan fungerer utleieprosessen, egentlig?

- Straks jeg får et utleieoppdrag, ordner jeg med prospekt, annonse som legges ut i markedet, arrangerer visninger, sjekker leietakernes finansiering og referanser, og finner den jeg mener egner seg best, altså den som vil ta godt vare på boligen og som har god betalingsevne. Jeg pleier å sende eier en presentasjon av leietaker, og også si noe om mitt inntrykk av vedkommende.

SE BOLIGER TIL LEIE HER

- Eier velger selv om de vil være lite eller mye involvert. De trenger ikke treffe leietaker i det hele tatt. Men er det snakk om å leie ut egen bolig, eller del av egen bolig, vil eier gjerne hilse på leietaker før kontrakt skrives.

- Jeg har såpass lang fartstid at mange privatpersoner kontakter meg når de er på utkikk etter et sted å leie. Disse er ofte på jakt etter noe spesielt, gjerne i høyere prisklasse, og sitter ikke og leter på Finn.no.

- Det er en stor fordel at vi i Sem & Johnsen Boligutleie sitter så tett på Sem & Johnsen Eiendomsmegling. Vi vet til enhver tid hvordan salgsmarkedet er, og vi kan tipse våre utleiere om eventuelle egnede utleieobjekter for salg. Kunder som har kjøpt utleiebolig kan få hjelp fra oss til å finne egnet leietaker. Det skjer også at kjøper bor i utlandet og ikke skal flytte hjem før om noen år, og da finner vi en leietaker som kan leie boligen så lenge.


- Jeg synes jakten på riktig leietaker er spennende, og tenker gjerne utenfor boksen. Det er veldig gøy å matche leietaker og bolig.