Ladeboks hjemme?

Flere og flere kjøper elbil. I takt med dette blir boliger med hjemmelader stadig mer attraktive. Men hva må du vite når du skal skaffe deg ladeboks hjemme?

I mai var seks av ti nybiler elbiler, ifølge OFV. Norge har aktivt tilrettelagt for at det skal være gunstig å kjøpe og eie elbil, og oppmuntret det norske folk til å kjøpe elektrisk gjennom lettelser i avgifter og andre fordeler.

På den andre siden ligger utbygging av ladenettverk bak, og det kan være frustrerende å være avhengig av offentlige ladepunkter eller hurtigladere. En ladeboks hjemme gjør livet betydelig enklere, begrenser risiko forbundet med nødlading og er også positivt for verdien på boligen din ved salg.

- Fra og med 1. juli blir det krav om at alle nybygg skal være tilrettelagt for elbillading. Det er å forvente at stadig flere kommer til å ønske en hjemmelader i fremtiden, forteller Caroline Stensrød, eiendomsmegler i Sem og Johnsen. - Husk også at dersom du bor i et sameie eller borettslag, har du rett til å etablere ladepunkt, understreker hun. Dette ble fastsatt etter at en ny lov (lov om burettslag § 5-11) trådte i kraft 1. januar i år.

Norske forhold og ladeboks

Vi bor i et kaldt land, og dette kan dessverre påvirke ladehastighet så vel som rekkevidde. Elektronikk lar seg påvirke av temperaturforandringer, og elbillader er intet unntak. En av hovedproblemene med elbil er fortsatt rekkevidde: Selv om batterier blir bedre og nå varer ofte like lenge som bilen er dessverre dårligere rekkevidde på grunn av temperatur noe man fortsatt må forholde seg til.

Temperatur vil også påvirke hvor praktisk det blir å installere et ladepunkt hjemme. Tenker du å ha ladeboksen ute, burde du ta værforholdene i betraktning. Om det er lange og kalde vintre der du bor, vil det være lurt å installere ladeboksen i en isolert garasje eller tilsvarende om du har mulighet. Bor du et sted hvor det er særlig varmt, vil det også være å foretrekke om du kan plassere ladeboksen i ly for den verste varmen.

Ladebokser er laget for å kunne tåle norske klima, men har du mulighet, er det klart å foretrekke å montere ladeboksen inne i en garasje eller tilsvarende om området ditt er særlig utsatt for høye eller lave temperaturer samt ruskete høst- og vintervær.

Nødlading - går det greit?

Å lade via vanlig stikkontakt kalles ofte “nødlading”, og er noe flere tyr til ved mangel på andre lademuligheter. Dette kan gå bra ved enkeltanledninger, men det er ikke å anbefale i lengden. Det er ikke et reelt alternativ til ladeboks. - Vanlig stikkontakter og strømledninger er ikke dimensjonert for store mengder strøm over tid. De kan bli raskt opphetet og nødlading innebærer derfor risiko for brann, sier Stensrød.

Ladebokser er lagd for å tåle belastningen og vil også lade langt mer effektivt enn en stikkontakt. De kan ha større kurser enn hva som er tillatt for vanlige stikkontakter, og er også trygge å bruke over lengre tid.

- En hjemmelader gjør at du kan sove trygt med den visshet at bilen er ferdigladet og klar til jobb dagen etter, avslutter Stensrød.