I kongens fotspor: Christian Aamodt viser oss Voksenkollen

Eiendomsmegler Christian Aamodt tar oss med rundt på tradisjonsrike Voksenkollen. Velkommen til en visning utenom det vanlige!

– Jeg har vandret omkring i denne Labyrint af Stier i de store Skoge uden at møde andet end Årfugl og Røj, skrev Edvard Grieg om sitt «Soria Moria», Voksenkollen, i 1901.

Han ville nok ha støtt på orrfugl i dag også. Og kanskje en eiendomsmegler på Harley Davidson.

Spektakulært tilgjengelig

– Dette er et helt perfekt sted å kjøre motorsykkel, sier Christian Aamodt.

Den lokalfødte eiendomsmegleren ruller opp ved siden av Kragstøtten. Minnesmerket ble reist til ære for Hans Hagerup Krag, som i sin tid ledet arbeidet med å bygge veiene her oppe. Det er neppe noen som har gjort mer for å gjøre dette området tilgjengelig for allmennheten; fra sentrum er du på byens kanskje beste utsiktspunkt etter drøyt 20 minutter med bil (eller motorsykkel).

– Kjøreturen opp til Voksenkollen er mye kortere enn folk tror, men den er spektakulær, fastslår han.

Når man befinner seg drøyt 500 meter over havet, er det naturlig å glede seg over utsikten. Men vender du ansiktet andre veien, vil du snart oppdage at det som ligger bakenfor er vel så mye å trakte etter.

Reguleringsplan for naturelskere

Etter en luftig tur bak Harleyen til Christian, er vi kommet til huset hans. Herfra skal vi ta en svingom i skogen der han går sine daglige turer med hunden Benno. Vi begynner å gå, og det varer ikke lenge før vi plutselig befinner oss i en helt annen verden.

– Dette er jo turen jeg går hver morgen. Vi er egentlig midt i bebyggelsen på Voksenkollen, men likevel har du denne fantastiske, grønne skogflekken midt i boligarealet, forteller han.

Reguleringsplanen fra 1962 – den såkalte Holmenkollreguleringen – forhindrer grunneiere fra å skille av tomter på mindre enn fem mål. Mange har forsøkt å få endret på dette. Christian forteller at det blant annet ble søkt om tillatelse til å bygge blokker på 70-tallet, men det ble stanset. Dermed byr Voksenkollen fortsatt på store områder med dyreliv, uberørt natur og perfekte forhold for å finne roen.

– Det blir ikke noe bedre enn dette her, sier Christian idet vi går videre innover i skogen.

Der skogen kler bebyggelsen

Vi passerer Kongsseteren, den praktfulle villaen kongeparet fikk som kroningsgave av det norske folk i 1905. Det finnes nok ikke mange flottere tømmerbygg i landet, men så døpte også arkitekt Biong prosjektet sitt «Slot over Slot».

Det skal sies at det ikke er det eneste beundringsverdige bygget her på Voksenkollen – og heller ikke det eneste som slekter på de dype skoger. Når stien etter hvert tar oss ut i et boligområde, ser vi at de fleste prosjektene bærer tydelig preg av norsk byggetradisjon. Kledningene er i tre, på takene er det gress eller skifer, og husene er like gjerne omkranset av skigarder som stakittgjerder. Materialbruken er én ting; også selve utformingen rimer med omgivelsene.

– Alle prosjektene du ser her oppe har møner. Det er lite flate tak, bemerker Christian.

Se også: [Video] Bygdøy rundt med Sem & Johnsen: En visning utenom det vanlige

Voksenkollen – perfekt for friluftsentusiaster

Ifølge den rutinerte eiendomsmegleren kan Holmenkollåsen deles inn i tre veldig typiske mikromiljøer, og Voksenkollen er ett av dem. Han utdyper:

– Området er jo veldig preget av friluftsinteresserte mennesker, som setter pris på det å ha skiløypene rett utenfor.

Den som vil ha kaféer og restauranter rett utenfor stuedøren bør kanskje lete etter et annet område. Samtidig er det flere og flere unge som får opp øynene for livet du kan leve her ved markagrensen.

– Her er det veldig mange superurbane, unge folk som har flyttet opp, bemerker Christian idet vi passerer et nylig ferdigstilt prosjekt i skogkanten. – Det er en vennegjeng som har kjøpt her, så det er grilling av pølser og barnelatter overalt, fortsetter han og ser oppriktig lykkelig ut.

Så vet han også bedre enn de fleste hvor fint det er å starte livet her oppe.

Eiendomsmegler på hjemmebane

– Dette er et område som ligger mitt hjerte veldig nær, og det er jo selvfølgelig fordi jeg er oppvokst her, forteller Christian foran enda en postkortverdig utsikt.

Som voksen har han bodd både på Vinderen og Eiksmarka, men har valgt å flytte tilbake igjen. Dermed, i likhet med de fleste meglerne i Sem & Johnsen, er han virkelig på hjemmebane der han jobber.

Er du nysgjerrig på Voksenkollen, kan du altså dra nytte av innsikten til en som kjenner hver eneste sti og gatestump der. Og som boligområde er appellen åpenbar: Det er ikke mange strøk i hovedstaden som både lar deg holde byen på en armlengdes avstand – og ha den innen rekkevidde når du trenger den.

Guiden vår for dagen legger i alle fall ikke skjul på at han trives med å ha naturen på dørstokken:

– Dette er mitt lille paradis, sier han.

Kanskje blir det ditt også?