Hvorfor ikke søndagsvisning?

I resten av landet er det ikke vanlig med visning på søndag. Nå kommer Oslo og Viken etter.

I resten av landet er det ikke vanlig med visning på søndag. Nå kommer Oslo og Viken etter.

- Trenden med å flytte alle visninger til ukedagene vil nok bli mer og mer tydelig fremover. I store deler av landet fungerer det greit med ukedagsvisninger, og vi ser at det samme gjelder i Oslo og Viken, sier Kristian Ask, eiendomsmegler og partner i Sem & Johnsen. Han har jobbet med eiendomssalg i mer enn 10 år.

Slipper «søndagstureffekten»

Det har vært etablert praksis å holde fellesvisninger på søndager og gjerne en ettermiddag. Nå er det stadig vanligere at boliger til salgs bare har visninger i ukedagene, og ofte bare én visning.

- Det er flere grunner til dette. Én er at meglere i større grad ønsker å normalisere arbeidstiden, og ikke i helgene. En annen er at vi ved å ikke holde visning på søndag slipper «søndagstureffekten», der folk som egentlig ikke er på utkikk etter en ny bolig svinger innom. Å gå på visning kan nesten karakteriseres som en folkesport, men megler bør ikke bruke tid på dem som ikke er reelle interessenter, men fokusere på dem som kommer fordi de er interessert i boligen.

- Men kan man ikke gå glipp av interessenter hvis man ikke har søndagsvisning?

- Vår erfaring er at interessentene kommer når det åpnes for visninger. Og de som ikke har anledning til å komme på oppsatte visninger ber om privatvisning.

- Mange som er på boligjakt er bortreist i helgene. Vi oppfordrer potensielle kjøpere til å ta kontakt med oss dersom de ikke har anledning til å komme når vi inviterer inn. Vi har så langt ikke merket noen økning i antallet privatvisninger etter at vi har flyttet begge visninger til ukedager, for eksempel fredag lunsjvisning og mandag ettermiddagsvisning, sier Ask.

- Vår oppfatning er at det kommer flest kvalifiserte interessenter på ukedagsvisningene. På søndager kommer det langt flere som bare er nysgjerrige, for eksempel naboer. De har ofte ikke lest salgsoppgaven, og megler bruker mye tid på å svare på ting som er opplyst der.

Kø på visning sikrer ikke høy salgspris

- At det er mange innom på søndagsvisningen betyr ikke at alle er reelle interessenter. Boligen blir ikke automatisk solgt til en høyere pris selv om søndagsvisningen er full av folk. At det er færre folk innom har etter min erfaring ingen betydning for salgsprisen, så lenge vi opplever at vi har fått alle de vi skal ha innom, sier Ask.

Noen velger å bare holde én ukedagsvisning.

- På noen objekter fungerer dette veldig bra, men da er det viktig å være tydelig på at det går an å komme på privatvisning. Så må selger være forberedt på at det vil komme en del forespørsler om det. I vårt segment er det også både selgere og interessenter som kun foretrekker privatvisning, og da får de det.

Anbefaler to fellesvisninger

- Jeg anbefaler at det holdes to fellesvisninger, én på ettermiddagen etter vanlig arbeidstid, og én rundt lunsj eller på slutten av arbeidsdagen. Det vil fange opp mange som ellers ville bedt om privatvisning, for mange er fleksible og har mulighet til å dra fra jobb litt tidligere enn vanlig.

- Men i den mørke årstiden burde man vel holde minst én visning i dagslys?

- Én av ukedagsvisningene bør derfor legges litt tidlig. Uansett vil nok de fleste som er oppriktig interesserte i en bolig ta seg en tur forbi på dagtid for å se den og få en følelse av nabolaget. Det er heller ikke noe i veien for å avholde to visninger på samme dag. En til lunsj og en etter arbeidstid for eksempel.

- Er det en idé å holde visninger som er lengre enn én time, slik at folk rekker den i ettermiddagsrushet?

- Det er bedre å holde fellesvisningene på én time eller kortere, men åpne for at folk kan ta kontakt dersom de blir forsinket. Erfaringsmessig gjør de det.

Klokk understreker at visningstidspunktene er noe megler og selger kommer frem til i samarbeid.

- Vår erfaring er at det ikke spiller noe rolle for boligens solgtpris om man dropper søndagsvisningen til fordel for ukedagene. Søndagsvisinger er et oslofenomen, men er ikke noe absolutt must for et godt salg. Interessentene kommer når de blir invitert. Et annet poeng er at uten søndagsvisning får selgerne og interessenter helgene fri de også.