Hvordan innrede et hjem med kunst

Hvordan innrede et hjem med kunst

Wenche “Pæla” Ditlev-Simonsen jobber med kunstutsmykking og som rammemaker, og har i flere år jobbet med store prosjekter innen kunst. Hun har utsmykket hoteller, kontorlandskap, cruiseskip og sykehus. I dag tar hun private oppdrag og utsmykker utallige hjem hvert år.

– For meg er det viktig at et rom er ferdig møblert når du skal henge opp kunsten. En vegg med en sofa er ikke det samme som en vegg uten en sofa. Med møblene på plass ser du lettere hvordan rommet blir, og det er sjeldent folk flytter møbler for å få inn et bilde, unntaket kan være om bildet er verdt flere millioner.

Det største, flotteste og eventuelt dyreste bildet du eier bør ifølge Ditlev-Simonsen henges et sted hvor flest mulig får glede av kunsten.

– Jeg ville prioritert inngangspartiet og stuen, og har du plass til det kan bildet henge alene. Det gjør rommet større og lar bildet snakke for seg selv uten forstyrrende elementer.

Store bilder eller malerier henger som oftest best alene, men Ditlev-Simonsen foreslår at man kan gjøre mye fint ved å henge bilder i grupper.

– Skal du henge flere bilder sammen må bildene passe hverandre. Det bør også være lik avstand mellom bildene på alle kanter. Små bilder, liten avstand, desto større bilder, desto større avstand.

Hun oppfordrer til å følge en rød tråd når bildene skal henges opp.

– Det er mye som gjør at forskjellige bilder passer sammen, det kan være farger, motiv, en historie eller et tema. Jeg kjenner en som hadde en vegg der temaet var kvinner. Hun hadde både malerier og bilder, og det ble veldig flott slik det hang sammen.

En fallgruve mange går i er valg av rammer. Ditlev-Simonsen lærte seg innrammingsprosessen da hun startet opp Galleri Wang på åttitallet. Siden har hun forlatt galleriet, men bedriver fortsatt innramming og ser derfor feilene mange gjør på nært hold.

– Rammen skal passe kunsten. Mange kunder kommer til meg og sier at de bare har gullrammer, men så passer det ikke med bildet. Da må jeg vise dem at de kan ha mange forskjellige rammer sammen, det viktigste er at det passer bildet. I dag er eikerammer, svarte- og hvite rammer populært, spesielt blant unge mennesker, men de passer ikke all kunst.

Hun trekker frem to andre punkter som er viktige når du skal dekorere med kunst: Plassering og lys.

– Når du skal henge opp et bilde på en vegg som står alene skal du i gjennomsnitt kunne stå rett opp og ned å se rett i midten av bildet. Midten av bildet bør henge omtrent 160-170 cm opp fra gulvet. Henger et bilde for høyt forsvinner det opp, og veldig mange gjør den feilen. På samme måte som at det faller ned om det henger for lavt.

Lys er viktig for å få vist frem bildene, men sollyset kan ødelegge bildene og gjøre fargene blasse.

– Har du dyre bilder bør det være museumsglass på det, selv om det er dyrt, men da blir ikke bildene ødelagt og det gir ikke gjenskinn. Et bilde kan fort bli ødelagt om det blir tatt av dagslyset eller annet lys. Har du et maleri anbefaler jeg at du har spotter i taket et stykke fra bildet som lyser det opp.

Camilla Sem i Sem&Johnsen mener at kunst skaper en tyngde i hjemmet. Eiendomsmegleren ser mange flotte verk når hun er ute på visning.

– Vi ser mye flott kunst og og det skaper en ramme rundt hjemmet. Det er mange likheter mellom eiendom og kunst. Man investerer i noe man liker og vil ha rundt seg. Kunsten viser eierens interesser og smak, som gjenspeiles i boligen. Det blir veldig personlig, mener Sem.

Om du ikke har noe kunst så kan det være lurt å låne noe som kan henge på veggen under visning. Forskjellen det utgjør i et rom er stor og det kan bidra med å gi godt og spennende førsteinntrykk.