Hvilket bud skal jeg legge inn og når?
Utgangspunktet for enhver budrunde er at ingen har lyst til å by mer enn de må. Helst skal man gjøre et godt kjøp. Men sannheten er at hvis du vinner budrunden så er du den som er villig til å betale mest for boligen. Og byr du ikke, får du heller ikke kjøpt noe.

Forskjellen ligger i forberedelsene
På vei til drømmeboligen er det viktig at du forbereder deg på budrunden. Undersøk markedet der du ser for deg å kjøpe bolig.
– Er det et hett boligmarked der eiendommer blir solgt før visning, er det heftige budrunder med mange interesserte, eller er det litt avventende stemning så du har anledning til å tenke deg om to ganger underveis? Dette bør du ha en formening om på forhånd, forteller Mikael Bolling, eiendomsmegler og partner i Sem & Johnsen.

Husk å sette deg godt inn i alle dokumenter som følger boligen. Ja, den nye avhendingsloven stiller flere krav til selger enn før, men lovendringen stiller også nye krav til deg som kjøper. Det er en selvfølge for noen, men slik vi ser det hadde flere vært tjent med å være grundigere her.
– Les egenerklæringen til selger og sørg for at du har studert tilstandsrapporten. Har du behov for ytterligere informasjon, kan du være tjent med å ta en telefon til styreleder eller andre som har nær kjennskap til boligen, eller området du er ute etter – som de nærmeste naboene, påpeker Bolling.
Sørg også for at du har finansieringen på plass i god tid før budrunden starter. Det er ikke heldig å stresse med den mens det hele pågår.

Ha en dynamisk plan
Du har nå forberedt deg godt og kan lage en plan for den kommende budrunden. Planen du ser for deg bør ikke være skrevet i stein, men heller være av den dynamiske typen. Den må kunne endres underveis, for enhver budrunde har det med å leve sitt eget liv. Ingen budrunder er helt like, det er i hvert fall ikke vår erfaring.
Når det er sagt, så er det smart å holde deg til den strategien du legger på forhånd. Spesielt når det kommer til maksprisen du har bestemt deg for.

Sett av tid til budrunden!
Det er utfordrende nok å ta stilling til budene som kommer, om du ikke samtidig er opptatt i møter på jobben eller står til knes i sultne familiemedlemmer som helst skulle vært kjørt på trening for et kvarter siden.
– Rydd kalenderen så godt det lar seg gjøre dagen etter siste visning. Det er ikke uvanlig at budrunden tar flere timer, og det er lettere å være fremoverlent og ta de riktige avgjørelsene når du har ro rundt deg, forsikrer Bolling.

Åpningsstrategi for budgivning
Er det 17. mai-stemning på visning blir det som regel budrunde. Å åpne med et veldig lavt bud i slike tilfeller fører normalt til at flere blir med på budgivningen. Hvis andre åpner budprosessen, kan du følge opp med ditt eget bud innenfor din plan. Du trenger ikke vente til like før fristen går ut, det er like greit å gjøre det med én gang.
– Om du selv ønsker å by, trenger du ikke vente til andre byr. Er du først ute kan du påvirke prosessen til din fordel – ved å sette standarden som passer din strategi. Spør gjerne megler om det er mange interesserte, eller om du er mer alene. Bruk informasjonen du får til å kartlegge hvilken strategi du skal ha videre, foreslår Bolling.
Er det bare deg som byr? Da kan du godt legge deg litt lavt. Men – en lav start kan som nevnt over få flere til å hive seg på. Med det resultat at du ender opp med en langvarig budrunde som ofte ender rundt eller over prisantydning. Er det mange interessenter og du ser for deg at boligen vil gå et stykke over prisantydning kan du være tjent med å legge inn et bud på eller noe over prisantydningen.
Vi opplever at mange har en teori om at de ved høy budstart vil skremme vekk andre. Men det er en myte som er vond å vende. Vår erfaring og norsk forskning fra NTNU viser at dette ikke stemmer. Du ender bare opp med å sette en høyere standard og skyte deg selv i foten.

Budtaktikk underveis
Noen vil kanskje gjøre et kjempehopp underveis for å skremme bort andre budgivere. Men sannheten er at det ikke fungerer, til tross at mange later til å tro nettopp det. Forskerne ved NTNU har også studert dette, og de har ikke funnet støtte for at store budøkninger er en lønnsom budstrategi.
Ikke kupp boligen
Du skal alltid være kritisk før du kupper. Sannsynligheten er stor for at det kommer flere alternative boliger på markedet. Ett unntak finnes: Er du helt sikker på at det er akkurat denne boligen du skal ha, og lavest mulig pris ikke er hovedagendaen din? Da kan kupping være et alternativ for deg.
Alt dette sagt – det er mennesker (med følelser) på begge sider av bordet i de fleste bolighandler. Hva som fungerer i «de store talls lov» er ikke alltid sammenfallende med hva som er tilfellet i akkurat din situasjon.
Derfor: Bruk tid, observer, tenk deg om og legg en egen strategi du har tro på. Følg strategien du har lagt, og ha litt is i magen. Da kan vi garantere deg at du kommer i mål med boligkjøpet ditt.
Lykke til i budrunde!
