Hva du bør tenke på når du kjøper et oppussingsobjekt

Når du kjøper og renoverer et oppussingsobjekt, har du muligheten til å få boligen du alltid har drømt om. Det koster imidlertid å totalrenovere en bolig, og det er viktig å sette seg godt inn i oppussingsbehovet til boligen før man kjøper.

- Noen boligkjøpere leter aktivt etter oppussingsobjekter, mens andre ser seg nødt til å kjøpe en eldre bolig for å komme seg inn på boligmarkedet, forteller Thorvald Schiander Petersen, eiendomsmegler i Sem & Johnsen. For førstegangskjøpere kan et oppussingsobjekt hvor det legges ned betydelig egeninnsats være løsningen i et utfordrende marked med stadig økende boligpriser. - Men hvis du kjøper et oppussingsobjekt for å komme deg inn i boligmarkedet, vær bevisst på at oppussing og renovering koster, understreker Petersen.

Hvis du kjøper et oppussingsobjekt, får du uansett en gyllen mulighet til å skape akkurat det hjemmet du ønsker deg. Å kjøpe en bolig som nylig er pusset opp eller renovert sparer deg unektelig for en del arbeid, men samtidig blir hjemmet mindre personlig. Hvis du i tillegg er en person som har særegne preferanser, kan det være vanskelig å finne en bolig som ikke uansett må bygges om. Ved kjøp av et oppussingsojekt unngår man da å betale for løsninger og standard som uansett skal oppgraderes.

Hvor mye oppussing trenger et oppussingsobjekt?

Dette vil variere. Det er ingen klar definisjon for hva som utgjør et oppussingsobjekt - det kan være det er behov for en totalrenovering av hele boligen, eller det kan være at badet trenger en overhaling, men resten av boligen kun trenger en overflateoppussing. Hvor mye oppussing som trengs, og hvilken standard man ønsker etter oppussing, vil bestemme hvor mye det vil koste.

En overflateoppussing er et mye mindre omfattende prosjekt enn en renovering. Her er det snakk om maling, bytting av skapfronter og andre mindre tiltak man kan gjøre selv. Ønsker man derimot å renovere bad og kjøkken, vil det være behov for håndverkere og nye materialer, særlig om man bytter ut tekniske elementer som rør og ledninger. Ønsker man å spare penger på å kjøpe et oppussingsobjekt, er dette åpenbart svært relevant.

Husk at det også at flere tiltak vil kreve at du må søke til kommunen først, for eksempel endring i bærende konstruksjoner og vesentlig fasadeendring

Lønner det seg å kjøpe et oppussingsobjekt?

Rent økonomisk er dette vanskelig å si. Det er viktig at du gjør en grundig vurdering av oppussingsbehovet før du kjøper, og inkluder gjerne en god feilmargin i budsjettet. Les nøye gjennom prospekt, tilstandsrapport og egenerklæring, og ta en god sjekk av boligen når du er på visning.

Visse ting koster betydelig mer enn andre - et bad er for eksempel dyrere å renovere enn et kjøkken, og ny kledning og behov for etterisolering vil koste mer enn å legge nytt gulv. Hvilken kvalitet du ønsker på materialene du bruker til oppussing, er også en viktig faktor. Det er store prisforskjeller på ulike fliser, gulvtyper, benkplater og tresorter.

Det handler ikke bare om økonomi

Men det er kanskje like viktig å vurdere hva du får igjen for oppussingen utenom økonomisk gevinst. Å sette i stand et oppussingsobjekt kan gi deg boligen du alltid har ønsket deg. Verdien av å få det akkurat slik du vil er vanskelig å tallfeste.

Hvor mye det er verdt å kunne sette sitt personlige preg på boligen, er noe hver enkelt må gjøre en vurdering på. For mange vil dette ha stor verdi, for andre ikke. Svaret på hvorvidt et oppussingsobjekt lønner seg er med andre ord komplisert og sammensatt, og består av andre hensyn enn de rent økonomiske.