Gjør uteplassen klar for 17.mai og sommer

Nå er det snart 17.mai og sommer, og tiden er inne for å stelle til uteplassen for mange hyggelige selskap! Slik kan du pynte og oppgradere uteplassen, noe som kommer godt med ved fremtidig salg.

Uteplasser kommer i mange former - små balkonger, solrike takterrasser, koselige bakgårder og store, grønne hager. Felles for alle er at de har godt av litt stell og pynt før de fremstår respektable nok for besøk. - Det legger fort en demper på 17. mai-frokosten om den foregår på en uteplass full av rufsete hagemøbler og vinterens rot, sier Caroline S. Stensrød i Sem & Johnsen.

Rydd, kost og vask godt

Har du allerede unnagjort vårvasken, er du godt på vei. Hvis ikke, står den nå for tur. Finn frem kosten og fjern gammel jord, planterester, spindelvev og grus fra uteplassen. Fjern jord og annet som blokkerer nedløpsrør på balkongen. Om ikke vannet får rent unna, kan du ende opp med et lite basseng neste gang det regner godt. Ikke akkurat innbydende, og ikke er det bra for bygget heller.

Skyll så uteplassen godt - det kan være du må skrubbe litt. - Treterrasser kan ha særlig godt av en grundig vask og skrubb, og kanskje et nytt beisstrøk, sier Stensrød. Har du en hel hage, burde du også gjøre litt hagearbeid - rak vekk løv og brunt gress, fjern kvister, beskjær busker og hekker, og gjør klar blomsterbedene.

Forvandle uteplassen til en innbydende oase

Selv en liten balkong har større potensial enn man ofte tror. Kanskje kan du kjøpe inn noen pene tre- eller steinfliser til gulvet? Eller montere blomsterkasser på rekkverket?

- Har du en større terrasse eller hage, kan du for eksempel sette opp en pergola eller en levegg for å gjøre uteplassen mer skjermet og for å gi den skygge, foreslår Stensrød. I de fleste tilfeller slipper både pergola og levegg unna søknadsplikten, men det finnes noen unntak. Det er altså viktig å sette seg inn i lovverket før du bygger, og kanskje høre med kommunen om de har noen egne regler du bør vite om.

Du kan også introdusere nye funksjoner på uteplassen som kan nytes hele sommeren, og kanskje til og med utover høsten. En grill gjør susen for sommerkosen, og husk at elektrisk grill er et godt og praktisk alternativ om vedtekter eller størrelse utelukker gass- og kullgrill.

Hva med en varmelampe til kjølige kvelder, en bålpanne, eller kanskje til og med et fullverdig utekjøkken? Å bygge utekjøkken med vask er enklere enn det virker, men det er også lov å be en snekker om hjelp, om man vil sikre et perfekt resultat.

Gjør det hyggelig

Kjøp inn blomsterpotter, planter og kanskje noen frø om du har litt grønne fingre. Planter og blomster gir liv og farge til uteplassen, samt god luft og duft, og de er også bra for biene. Du kan for eksempel omgi uteplassen med duftende erteblomster og lavendel eller klassiske og elegante peoner og liljer. Til 17. mai-feiringen er det en sjarmerende og enkel klassiker å plukke hvitveis selv, og fylle bordet med små buketter.

Et urtebed gjør deg selvforsynt med urter ut sommersesongen. Timian, rosmarin, oregano, basilikum og mynte er noen av urtene som trives godt i norske sommerforhold.

Kommer godt med når du skal selge

- En trivelig uteplass kommer dessuten godt med når du skal selge huset, i hvert fall hvis du selger om sommeren, sier Stensrød. En balkong eller en annen form for uteplass vil i seg selv alltid føre til en høyere verdivurdering. En uteplass som tilbyr hage- og balkongidyll, vil kunne gi boligen din et klart fortinn i kampen om kjøperne. Utvendig boligstyling skal ikke undervurderes.