Frogners fineste?

410 kvm inne, 560 kvm ute. Det finnes neppe lignende i Oslos mest attraktive nabolag.

Med blant annet syv soverom, tre stuer, tre bad, eget trimrom og mer enn et halvt mål stor hage, er leiligheten i Niels Juels gate 14 noe for seg selv. Den staselige byvillaen ligger høyt og fritt, med utsyn ned mot Skillebekk. Det betyr at både den store hagen og selve leiligheten er svært solrik.

- Det føles som å bo i enebolig. Jeg tenker faktisk ikke over at dette er en leilighet, sier eieren.

- Det finnes ikke mange leiligheter som denne, sier Christian Aamodt i Sem & Johnsen.

- Én ting er at den er såpass stor, men at man i tillegg har sin egen private hage på mer enn 500 kvm gjør den svært spesiell. Godt med parkeringsmuligheter er det også, med en carport og en delvis overbygget p-plass. For øvrig er leiligheten velholdt og smakfull, med alle kvalitetene byvillaer fra forrige århundreskifte har, som doble fløydører og rosetter, sier Aamodt.

Se boligannonsen her

- Det er en herlig romfølelse her, med stor takhøyde og store vinduer, sier eier.

- Så er det også deilig med såpass stor plass, spesielt for oss som har tenåringer. Planløsningen er perfekt slik sett. Det er tre separate sovesoner, én for voksne, én for barna, og én for gjester. Det er kanskje det jeg liker best med leiligheten.

Denne våren har de fleste oppholdt seg mer hjemme enn vanlig. Det har ikke vært noen utfordring i denne leiligheten, for familien på fem trenger ikke gå oppå hverandre.

- Vi hygger oss sammen ved måltidene, og ellers kan vi spre oss ut i leiligheten og sysle med vårt, om det så er jobbing, trening eller studier. Det er også herlig å kunne gå rett ut i hagen. Jeg har faktisk blitt enda mer glad i leiligheten nå som vi har tilbragt så mye tid her.

Apropos måltider - enhver gourmet vil få vann i munnen av kjøkkenet. Her er det nok av boltreplass for kokkelering, dobbelt vinskap og flere stekeovner. «Stjernen» er likevel den store stekeovnen fra La Cornue, det franske feinschmeckermerket mesterkokk Eyvind Hellstrøm sverger til.

- Det er ikke ovnens skyld om du ikke får til steken, nei, ler eier.

Kjøkkenet var opprinnelig én av fire stuer, som typisk for byvillaer fra slutten av 1800-tallet lå på rekke og rad, og utgjorde villaens representasjonsdel.

- I dag er disse rommene leilighetens «offentlige» del, og det er flotte og store rom som alle ligger mot syd, noe som gjør dem svært lyse. Det er fra en av stuene man kan gå ut på terrassen og videre ut i hagen, sier eier.

En kuriositet som bør nevnes er at det var i en av disse stuene en augustkveld i 1905 at Morgenbladets sjefredaktør Nils Vogt sammen med blant andre Fridtjof Nansen initierte at prins Carl av Danmark skulle bli spurt om å bli Norges konge, etter unionsoppløsningen med Sverige.

Se boligannonsen her

Den gang var Niels Juels gate 14 en hel byvilla, men i dag består adressen av fem seksjoner, hvorav denne leiligheten utgjør to seksjoner som er slått sammen. Det lar seg enkelt gjøre å dele den opp i to separate leiligheter igjen.

- Det er et svært veldrevet og hyggelig lite sameie, med et godt samarbeid med naboene, sier eier.

Hun og familien trives svært godt i leiligheten, men nå skal de flytte utenlands.

- Jeg kommer til å savne både leiligheten, hagen og nabolaget.

- Hvis det skal trekkes frem noen favorittrom, hvilke blir det da?

- Det kommer an på hvem du spør. Jeg er som nevnt veldig glad i kjøkkenet, og også hovedbadet, som er stort og lyst. Hvis du spør tenåringssønnen min, vil han sikkert si at treningsrommet er favoritten.

Se boligannonsen her