Frelst på Fornebu

Når folk først har kjent «feriefølelsen» på Fornebu flytter de sjelden derfra igjen. Det gir et hett boligmarked.

Storøyodden, ytterst på Fornebulandet, er en offentlig badeplass som hvert år havner på topplisten over Norges flotteste badestrender. (Foto: Wikimedia Commons)

---

- Fornebu er verdens fineste sted om sommeren. Det føles som å være på ferie når du er hjemme, enda du bare er 15 minutter unna Oslo sentrum, sier Erik Hofland, eiendomsmegler ved Sem & Johnsens avdeling i Vika.

- Fornebu er megasentralt, men rolig og fredelig. Det er et eldorado for aktive barnefamilier, siden man har strender og turområder rett utenfor døren. Når det er nok snø går preppemaskinen her, og når isen kommer på fjorden kan man gå på skøyter rundt Kalvøya. Her er også hyggelige bakerier, gallerier og lekeområder. Det skal godt gjøres å ikke finne på morsomme helgeaktiviteter.

- Et annet pluss er at grøntområder er vektlagt. Og at det er tilnærmet bilfritt her, siden alle boligområdene har garasjeanlegg og gjesteparkering under bakken.

Hofland kjenner Fornebu og Snarøya svært godt. Han har solgt boliger her siden 2010, og bor her også selv.

- Du vet du bor godt når en av diskusjonene i sameiet er hvilken type sand som bør legges på stranden, ler Hofland.

I år er det ti år siden de første boligene sto ferdige på det som tidligere var Oslos hovedflyplass. Boligutbyggingen av Fornebu har vært en suksess fra dag én – men alt ble ikke helt slik Bærum kommune så for seg da de åpnet for utbyggingen her.

- I reguleringsplanen anslo man at det hovedsakelig ville være godt voksne som flyttet hit. Men i dag ser vi at hovedvekten av dem som bor her er 30-49 år, altså barnefamilier. Det er ikke så rart, for området er veldig godt tilrettelagt for barnefamilier, her er både gode barnehager og skoler, og på kjøpesenteret Fornebu S får man alt man trenger.

Bærum kommune har funnet ut at av dem som bor på Fornebu flyttet 55 prosent hit fra Oslo, mens 35 prosent kom fra Bærum og Asker.

- Det er et tegn på at byen sakte, men sikkert flytter seg i retning Drammen, sier Hofland.

Såpass populært er det å bo på Fornebu at boligmarkedet her ikke ble påvirket av av prisnedgangen store deler av landet opplevde i 2017. Mens boligmarkedet i Oslo sank med 6,2 prosent dette året, sted boligprisene på Snarøya og Fornebu med 2,7 prosent.

- Fornebu og Snarøya er relativt upåvirket av boligmarkedet ellers. Det er begrenset med boliger her ute, og etterspørselen er stor, sier Hofland.


Rolfsbukta er et svært populært boområde. De flotte uteområdene er tegnet av Bjørbekk & Lindheim landskapsarkitekter. (Foto: Bjørbekk & Lindheim landskapsarkitekter / Ivar Kvaal)

---

Det er vedtatt at det totalt sett skal det komme 6300 boliger på Fornebu, men Bærum kommune ønsker å øke dette til rundt 11 000. I dag er det 2500 her. I fase 2 er det planlagt 3800 til. Oppstart for fase 2 er planlagt i 2018, men det fordrer at alt er klart for ny E18-påkjørsel, og at oppstart for bygging av Fornebubanen er spikret.

- Det vil skje mye på Fornebu i årene fremover, og det kommer mange nye boligprosjekt, men det er ikke til å komme bort fra at de fineste tomtene, som ligger nærmest sjøen og lengst unna E18, allerede er utbygget, sier Hofland.

Det er dette som gjør at det er så stor rift om boligene som allerede ligger på Fornebu og Snarøya.

- Det er mye intern flytting, merker vi. Unge par som ønsker seg en større bolig når barna kommer, eller godt voksne som vil flytte fra eneboligen på Snarøya til en lettvint leilighet på Fornebu. Det tyder på at folk trives veldig godt her ute.

Hofland forteller at det er aller mest rift om eneboligene, fordi det er færrest av dem her ute. Har eneboligen attpåtil strandlinje snakker vi høy prisklasse.

- Det er mange unge par som starter med en 2- eller 3-roms leilighet på Fornebu, så kjøper en leilighet på 90 kvm eller mer, og deretter sikter på en enebolig på Snarøya, sier han.

De mindre leilighetene på Fornebu er også populære pendlerleiligheter eller utleieobjekt. Mange store bedrifter har sine hovedkontor her ute, og henter inn arbeidskraft utenlands, og dermed er det et godt utleiemarked her.

- Så er det en god investering å kjøpe her ute, selv om det i fremtiden vil komme mange nye boliger?

- Ja, det vil jeg si. De nye utbyggingstomtene har ikke like god beliggenhet som for eksempel Hundsund og Rolfsbukta.

Den som er på jakt etter en bolig på Fornebu bør sette av perioden april-juni til å gå på visninger. Det er da det er høysesong for salg her ute, når den flotte beliggenheten og friluftsområdene kommer til sin fulle rett.

- Fornebu er fint hele året, men spesielt i sommerhalvåret. Da finnes det ikke finere sted. Selv kan jeg ikke se for meg å bo noe annet sted, sier Hofland.