Dette spør folk om på visning

Her er informasjonen boligkjøpere er ute etter.

Vi skal ikke så mange år tilbake før boliger ble annonsert med en liten rubrikk i avisen, og boligkjøpere stilte på visning uten å vite stort annet enn størrelse og beliggenhet. Etter hvert ble rubrikker byttet ut med større annonser, som også viste et bilde av boligen, mens i dag kan boligkjøpere se gjennom flere titalls bilder, lese tilstandsrapporten, og sjekke nabolagsprofil uten å ha satt foten innenfor døren.

- I dag kan folk få full oversikt over boligen allerede før visningen, sier Petter Johnsen, som jobber ved Sem & Johnsens Bekkestua-kontor.

Johnsen har vært eiendomsmegler siden 1999, og har solgt tusener av boliger av alle typer.

- Likevel vil jeg si at det er to kategorier folk på visninger. De som har lest alt av informasjon svært grundig før de kommer på visningen, og de som er mer opptatt av det visuelle, og vil besøke boligen først, og så setter seg ordentlig inn i den hvis den falt i smak, sier Johnsen.

- Men det er til syvende og sist følelser som styrer et boligkjøp, selv om de aller fleste vil ha fornuften med på det, også.

- Jeg vil si at det er tryggere å kjøpe bolig i dag, siden de fleste boliger nå selges med tilstandsrapport som beskriver boligens tekniske stand grundig. Boligkjøper vet i langt større grad hva han eller hun får. Men vi meglere kan fortsatt få spørsmål om tilstand på bad, kjøkken, vinduer og så videre.

- Hva annet er det folk spør om på visningen?

- De spør gjerne om solforhold, hvem nærmeste naboer er, og hvis det er en familiebolig kan de lure på hvilken alder det er på barna i nabolaget, og om det er god barnehagedekning. Selv om nabolagsprofilen forteller det, kan vi også få spørsmål om nærmeste skole og avstand til offentlig transport.

- En gjenganger er også at folk spør hvorfor de som selger skal flytte. Det er greit å være ærlig på det. Oftest handler det om at man trenger mer plass, eller noe som er enklere å vedlikeholde, at man har fått ny jobb et annet sted, eller selger på grunn av samlivsbrudd.

Andre ting folk spør om er parkering og bodplass. Spørsmål om sameiet eller borettslaget, hvis det er relevant, kommer gjerne også.

- En god og erfaren megler vet hva folk lurer på, og henter inn informasjonen på forhånd, sier Johnsen.

- Er det lett å skjønne hvem som bare er på visning for å snuse?

- Nei, det er ikke alltid så lett. Det er ikke alltid at de som spør og graver og virker ordentlig interessert faktisk byr. Så kan det være at andre som ikke snakker særlig med megleren, men går alene rundt, er dem som legger inn bud, sier Johnsen.

Erfarne meglere har sett drøssevis av boliger. Derfor er det mange som gjerne vil ha innspill på hva de kan gjøre av oppussing og endringer.

- Jeg pleier å gi tips og råd om hvorvidt det er enkelt å endre planløsningen ved å sette opp eller rive vegger. En erfaren megler vet også ganske mye om det byggtekniske, og kan fortelle litt om prosessen dersom det er snakk om å rive en bærevegg, for eksempel. Noen spør også hva det koster å pusse opp boligen, og da er det greit å kunne gi et realistisk svar.

- Noe annet folk gjerne spør om?

- Mange lurer på hva jeg tror boligen blir solgt for, men det er det vanskelig å svare på. Prisantydningen indikerer markedsverdien, og forteller hva selger ønsker å få. Men det er umulig å gi en fasit her. Det er også det som er spennende, ikke bare for selger og budgivere, men også for megleren.