Dette er hyttene vi vil ha

Det finnes to hyttedrømmer – hvilken er din?

Høsten er høysesong på hyttemarkedet. FINN.no er full av hytteannonser, og «alle» drømmer om å sitte foran peisen med et glass rødvin eller en toddy i sin egen hytte.

I hvert fall drømmer 100 000 av oss om hytte på fjellet, ifølge en undersøkelse Prognosesenteret gjennomførte våren 2019.

Men hva slags hytte skal det være? Det finnes to ganske forskjellige hyttedrømmer – hvilken er din?

- Felles for alle som er på hyttejakt, er at de ønsker seg et sted de reise til i helger og ferier, hvor de kan samle familie og venner, sier Sem & Johnsens Erlend Sørlie, som selger hytter over hele Sør-Norge.

Men hva som er det perfekte hytteliv er det delte meninger om. Vi snakker om to ganske tydelige leire.

- Ja, det finnes dem som ønsker et mest mulig lettvint hytteliv, der hytta har omtrent samme standard som hjemme, og dem som ønsker et enklere hytteliv som ikke trenger innebære innlagt strøm og vann, sier Sørlie.

Hyttefakta: Det finnes rundt 435 000 hytter og sommerhus i Norge, og rundt 33 000 helårsboliger og våningshus som brukes til fritidsbolig. (Kilde: SSB)

Slik er den klassiske lettvint-hytta

Sem & Johnsens Morten Høegh er spesialist på Norefjell, et av landets mest populære hytteområder. Han er klar på hva slags hytte som slår best an hos dem som ønsker seg et godt tilrettelagt hytteliv.

- Da skal det være en hytte på mellom 100 og 140 kvm stor, med tre soverom, og ett til to bad, sier Høegh.

Disse hyttene ligger gjerne i hyttefelt nært et skianlegg eller et godt utviklet langrennsnett. Det er butikk i nærheten, og kanskje også kaféer og restauranter. Prismessig koster denne type hytter 3 til 5 millioner kroner.

- Noen ønsker det enda mer lettvint, og vil heller ha fritidsleilighet enn hytte, sier Høegh.


Det enkle hytteliv

Den andre leiren vil helst ikke ha hyttenaboene så nært innpå, og er heller ikke så opptatt av at hyttelivet skal være lettvint.

- Det er god etterspørsel etter hyttene som ligger for seg selv. Mange ønsker seg litt mer villmark, og tåler enklere standard enn hjemme. De skremmes ikke av hytter uten strøm og vann. De ønsker det enkle hytteliv, og et sted der de kan koble av, og ta fri fra nettbrett og mobiltelefoner og slikt, sier Sørlie.

- Hytter som ligger i flott natur, men har enkel standard, er svært attraktive for disse hyttekjøperne. Dessuten er slike hytter forholdsvis rimelige. Vi snakker om priser opp til to millioner. Dermed er dette en rimeligere investering, noe som gjør det lettere å ta valget om å kjøpe hytte. Driftskostnadene på en slik hytte er også langt lavere, sier Sørlie.

Typisk norsk å ønske seg hytte

Uansett om du tilhører lettvint-leiren eller villmarks-elskerne, handler hyttedrømmen om det samme.

- Det handler om gleden av å være ute i naturen, og å ha et samlingssted for familien, sier Høegh.

- Hytta skal være et sted der du finner hvilepulsen, konkluderer Sørlie.