Timestamp: undefined

Bygge om boligen?

Skal du endre på planløsningen eller bygge et nytt rom? Her er reglene du må kjenne til

- Det finnes mange gode grunner til å bygge om på boligen, påpeker Thorvald Schiander Petersen. - Den eksisterende planløsningen kan være ugunstig, behovene dine kan ha endret seg eller kanskje har dere blitt flere?


Men samtidig som det er gode grunner til å bygge om boligen, og mye man kan tjene på det i form av økt verdi, antall kvadratmeter og bokomfort, er ikke ombygging gjort i en håndvending.


Sant nok, dersom du bare skal sette opp noen lettvegger for å dele opp boligen litt mer, er dette faktisk gjort i en håndvending. De fleste ombygninger av boliger vil imidlertid kreve en god del tid og penger, for ikke å nevne søknad til kommunen.


Søknadsplikt

- De fleste mindre tiltak i hjemmet utløses ikke søknadsplikt, som for eksempel oppussing av bad eller hele leiligheten, forklarer Petersen. Dette er tiltak som er relativt kompliserte og som sjelden påvirker andre som bor i området. Tiltak og forhold som utløser søknadsplikt gjør det gjerne fordi arbeidet som må utføres er såpass komplisert og/eller risikofylt at kommunen ønsker å ha kontroll på at arbeidet utføres korrekt og trygt.


Visse tiltak er alltid søknadspliktige, mens andre kan bli søknadspliktige under visse forhold. Oppussing av bad er for eksempel ikke søknadspliktig, men dersom arbeidet medfører brudd på branncellen, vil det kreve en søknad. Tiltak som bygging av skorstein eller inngrep i den bærende konstruksjonen vil på sin side alltid være søknadspliktige uansett forhold.

Det er flere tiltak og forhold som kan utløse søknadsplikten når du bygger om boligen. Hvis din ombygging kommer til å inkludere en eller flere av arbeidene under, må du søke:

  • Inngrep i bærende konstruksjon
  • Brudd på branncelle/skille mot en annen bruksenhet
  • Bruksendring - tar du en tilleggsdel av boligen i bruk til varig opphold, krever dette søknad. Et eksempel på dette er å bygge om en bod til et bad.
  • Vesentlige fasadeendringer - medfører ombyggingen at fasaden endres vesentlig, må du søke. Bytter du vinduene med vinduer i et annerledes format, eller med en dør, kan dette defineres som vesentlig
  • Bygging av et tilbygg større enn 15 kvadratmeter
  • Bygging av et påbygg eller underbygg
  • Inngrep eller endringer på en skorstein - eller bygging en ny skorstein
  • Opprettelse av en ny boenhet

Flere av disse tiltakene vil kreve at du søker med en ansvarlig søker. Det vil si at en fagperson, som oftest en arkitekt eller byggmester, må sende inn søknaden på vegne av deg. Krav om ansvarlig søker gjelder tiltak som er spesielt krevende og risikofylte. - Inngrep i bærende konstruksjon, bygging av påbygg eller underbygg og innredning av råkjeller vil som oftest kreve ansvarlig søker, sier Petersen.

Ulike søknadstyper

Vanligvis deler vi byggesøknader i to typer: ett-trinnssøknad og to-trinnssøknad.


I tillegg er det dispensasjonssøknad som benyttes når du vet at tiltaket du vil utføre er i strid med gjeldende regler. Avhengig av tiltaket, og hvor godt du kan argumentere for fordelene ved det, kan det være utfordrende å få innvilget dispensasjon. En dispensasjonssøknad vil være et tillegg til to-trinnssøknaden.


Ett-trinnssøknad - består av kun én søknadsrunde. Denne søknadsformen brukes når man er trygg på at tiltaket man skal utføre oppfyller alle gjeldende krav og har all dokumentasjon klar.


To-trinnssøknad - to-trinnssøknad brukes som oftest for større tiltak hvor man vil avklare at tiltaket i seg selv godkjennes før man bruker for mye tid på å planlegge utførelsen. Trenger man for eksempel en dispensasjon, vil man benytte seg av en to-trinnssøknad hvor den første søknaden inkluderer en dispensasjonssøknad.


Etter du har ferdigstilt søknadspliktige tiltak må du også søke til kommunen om en ferdigattest. Dette gjelder både for tiltak søkt med ett-trinns- og to-trinnssøknad.

Vanskelig?

Byggeregler kan oppleves som vanskelige og overveldende ved første møte. - Len deg på fagpersoner, venner med erfaring og kommunen. Om det så er en arkitekt, entreprenør eller saksbehandler, vær ikke redd for å stille spørsmål, anbefaler Petersen. Det er derfor også viktig å finne seriøse fagpersoner som du kan kommunisere godt med.


- Ta det sakte i starten, ta dere god tid til å planlegge ombyggingen og velg entreprenør og arkitekt med omhu.

Planer om å selge eller kjøpe bolig? Ta gjerne kontakt!

Ved innsending bekrefter du lagring av persondata

Les våre Retningslinjer for personvern