Burde du overflateoppusse eller renovere badet?

Lurer du på om du burde overflateoppusse eller totalrenovere badet før salg? Overflateoppussing kan være effektfullt, men kan aldri måle seg med en totalrenovering.

- Overflateoppussing av bad kan være et effektfullt tiltak, særlig i forbindelse med salg. Da får du et bad som ser nytt ut, uten å måtte betale dyre dommer, forteller Thorvald Schiander Petersen, eiendomsmegler i Sem & Johnsen. - En totalrenovering av bad er kostbart, og ikke nødvendigvis å anbefale i forbindelse med salg: Det er høyst usikkert om du får igjen investering. Men, har du planer å bli boende lenge, eller er det tekniske årsaker til at badet bør oppgraderes, er renovering det rette valget, understreker Petersen.

Når man må gå grundigere til verks

Ved en overflateoppussing oppgraderer man, ikke så overraskende, kun det overflatiske. En totalrenovering innebærer at man går grundigere til verks: Man river ut baderomsmøbler, vegger og gulv, for så å bygge badet opp igjen. Ikke bare gir dette deg et nytt bad, i motsetning til et bad som kun ser ut som nytt, men det hever også den tekniske standarden til badet. Det settes strenge krav til standarden på bad. Det er et våtrom og inneholder en rekke tekniske elementer som må installeres korrekt for å forhindre lekkasjer. Rør, elektrisitet, ventilasjon, membran - alt dette må være på stell før man engang begynner å tenke på baderomsmøbler, fliser og farge på veggene. Disse tekniske elementene er også hovedgrunnen til at badet er det dyreste rommet i huset å renovere.

Er badet nyere enn 15 år og i god teknisk stand, går det i de fleste tilfeller fint å begrense prosjektet til en overflateoppussing eller en delvis oppussing. Merk at det da er avgjørende at du vet at badet er tett og forskriftsmessig bygget først. Men skal du uansett bli boende neste 5-10 årene, kan det derimot være like greit å ta totalrenoveringen først som sist. Når badet blir 15-20 år, særlig om det er i dårlig stand, er det på tide med totalrenovering.

Om du vil oppgradere badet i forbindelse med salg av bolig, vil overflateoppussing være et enkelt, rimelig og effektfullt tiltak. Har derimot badet behov for en teknisk oppgradering eller du ønsker en oppgradering som varer, er ikke overflateoppussing et alternativ. Da er det en totalrenovering som trengs.

Noen gode råd til deg som skal renovere badet

  • Beregn god tid. Selve oppussingen kan ta omtrent 2 til 6 uker, men man burde også ta seg god tid til å planlegge hvordan man vil ha det og lage en detaljert prosjektbeskrivelse.
  • Vær tidlig ute med å få tak i materialer. Følger du med, er det god sjanse for at du kan slå til når et godt tilbud melder seg.
  • Renovering av bad skal utføres av fagpersoner. Grunnet strenge krav til utførelse, må mesteparten av arbeidet gjøres av fagfolk. Tar du jobben selv og noe går galt, blir det fort veldig dyrt.
  • Velg seriøse håndverkere. Sjekk at bedriften har relevante godkjenninger - de som driver med elektriske arbeider skal være registrert i Elvirksomhetsregisteret, og de som arbeider med våtrom har typisk våtromsgodkjenning.
  • Hent inn tilbud fra minst tre håndverkere. På denne måten kan du sammenligne bedrifter og sikre deg en konkurransedyktig pris.