Boligmarkedet på Røa: Hvordan gjøre en god investering?

Vi ser på hvordan to vidt forskjellige kjøpergrupper – barnefamilier og godt voksne – kan gjøre smarte boliginvesteringer på Røa.


Marit Tukjær Lie har solgt boliger på Røa i over ti år, og kjenner området bedre enn de aller fleste. Utviklingen i det gamle jordbruksområdet går radig: De siste ti årene har Røas befolkning økt med over 13 prosent, og den erfarne megleren og partneren opplever jevn og solid etterspørsel.

Selv om befolkningsveksten til dels har blitt absorbert av flere betydelige nybyggprosjekter, er det likevel en håndfull steder – såkalte mikromarkeder – som viser seg å være spesielt ettertraktede, år etter år.

Men akkurat hva du bør investere i er først og fremst avhengig av hvor du befinner deg i livet. Vi begynner med den typiske barnefamilien.

Røa – et hjem for familien

Hvis du har vokst opp på Røa er det stor sannsynlighet for at du vil støte på din gamle omgangskrets der når du er voksen. Veldig mange flytter nemlig tilbake når de etablerer familie.

Marit påpeker at tilbakeflyttingen skaper stor etterspørsel etter familieboliger, og gjerne eneboliger. Hun forteller at begge disse boligtypene har vært gjenstand for god prisøkning de siste årene, og føler seg trygg på at det vil fortsette slik.

– Det blir bygget lite ene- og familieboliger på Røa. Mange eiendommer her har servitutter i grunnen som gjør det vanskelig å seksjonere opp eller omregulere eiendommer.

Selv om eplehageutbyggere har gjort sitt inntog på Røa, som i andre villastrøk rundt omkring, er det altså lite rom for å bygge mer i de mest attraktive områdene, som Myrhaugen eller Ekraveien. Tukjær Lie er derfor klar på at den som sikrer seg en familievennlig enebolig på Røa – helst frittstående med hage – har gode utsikter for pen avkastning.

Hun trekker frem to områder hvor det er ekstra god fart på boligsalgene:

  • Vestsiden av Sørkedalsveien, fra Røa og opp mot Bogstad.
  • Begge sider av Vækerøveien, øvre halvdel.

Boligen din er først og fremst et hjem

Selv om de nevnte områdene er favoritter blant boligkjøperne, understreker den lokalkjente megleren at Røa som helhet er et populært sted å bo, og røper at det finnes skatter i de aller fleste nabolagene. Hun minner også om at det viktigste hensynet du bør ta når du investerer er at du kjøper en bolig til deg og dine.

– Det er selvfølgelig hyggelig om det kaster av seg økonomisk, men de fleste vil nok være enige i at livskvalitet veier minst like tungt som finansiell gevinst. Primærbolig er primært en bolig, smiler hun.

Den neste kjøpergruppen vi skal drøfte, trenger nok ingen påminnelse om dette. For veletablerte og eldre er nemlig det ingen tvil om hva som legger føringene når de etter mange år går fra enebolig til noe annet.


Nytt i Røa sentrum - godt valg for den godt voksne


En boligselger er som regel en boligkjøper på samme tid. Godt voksne boligeiere på Røa sitter ofte på store leiligheter eller villaer, der de gjerne har holdt til i flere tiår. Barna har for lengst flyttet ut, og stor enebolig med enda større hage oppleves mer og mer som et ork enn en kilde til lykke. Samtidig vil de ikke flytte vekk fra lokalmiljøet sitt.

Løsningen for mange er å kjøpe en sentralt beliggende leilighet i et av de mange nybyggene, en trend som kanskje for alvor skjøt fart med byggingen av Røa Have i 2006. Aftenposten intervjuet byggherren Røa Centrum AS den gangen:

– Vi har truffet markedet godt med miksen av leiligheter. Alle i første byggetrinn er solgt. Kjøperne er hovedsakelig folk med en eller annen tilknytning til Røa, og majoriteten ligger over +55 år. Flere velger å flytte fra hus i eplehager til noe mer lettstelt. Noen er oppvokst i bydelen og ønsker seg tilbake.

Marit bekrefter at kjøpergruppen har akkurat de samme behovene i dag.

– De vil bo i samme område, men de vil ha heis, garasje, terrasse – og så vil de bo sentralt. De ønsker å spasere rundt på Røa torg en lørdag formiddag, kanskje etter en tur innom Røa bad. Så ja, de sentrale nybyggene er svært populære.


Nybygg byr på en rekke fordeler

Rent investeringsmessig påpeker hun at et helt nytt bygg vil oppleves som nytt i mange år fremover, og at loven gir kjøpere av nybygg god beskyttelse. Dessuten slipper første eier unna med en vesentlig lavere dokumentavgift. Når det er på tide å selge etter noen år, vil eier nummer to neppe ha behov for å gjøre større grep – i motsetning til når du selger en eldre bolig.

Kombinasjonen nytt bygg, sentral beliggenhet og alle fasiliteter, gjør nye prosjekter ved Røa sentrum til gode investeringsobjekter, mener Tukjær Lie. I 2012 solgte Sem & Johnsen leilighetene i prosjektet Røa bad, til en snittpris på kr 64 000 per kvadratmeter. Prosjektet ble et viktig bidrag til utviklingen av Røa sentrum, med treningssenter i underetasjen og et badeanlegg lokalmiljøet hadde drømt om i 50 år!

Pilene har bare pekt i én retning siden den gang, og i dag må du nok regne med å betale rundt kr 95 000 for den samme kvadratmeteren. Det bør imidlertid ikke skremme deg fra å investere i en nyere bolig på Røa i dag.

– Med mindre det oppstår store bevegelser i boligmarkedet for øvrig, kan jeg ikke se hvordan etterspørselen etter disse vil falle, sier hun.

Vi oppsummerer

For deg som skal investere i familiebolig:

Sats på en frittstående enebolig med hage, i øvre halvdel av Vækerøveien eller på vestsiden av Sørkedalsveien.

For den godt voksne:

Gå for et enklere liv i et nybygg med sentral beliggenhet, garasje og terrasse eller veranda.

Lykke til!