Birgittes vinneroppskrift for å selge bolig? Stol på megleren.

Birgitte og familien hadde bare to måneder på seg, men kom fint i mål med boligsalget før overtakelse. Vi tok en prat om hvordan hun opplevde prosessen.

Det å flytte kan være noe av det mest spennende og gledesfylte en familie kan gjøre sammen. Hva kan vel måle seg med følelsen av å skulle etablere seg på nytt i et hjem eller område som bare kjennes helt riktig?

Aller best er det når overgangen går smidig. Boligsalg kan være en krevende prosess, noe kanskje barnefamilier får kjenne litt ekstra på. Det er jo ikke helt rett frem å forberede boligsalg og flytting – samtidig som du holder dagliglivet gående. Men det er slettes ikke umulig.

Ønsket å føle seg trygge i salgsprosessen

Noen som ser ut til å ha mestret balansegangen til fulle, er fødselslegen Birgitte Mitlid-Mork og hennes kone Kaja. Høsten 2021 ble paret oppmerksom på en bolig de visste de måtte ha: Et rødmalt hus med hage, innerst i en sjarmerende veistubb – et perfekt sted å vokse opp for de tre barna deres. De slo til.

Fra familiens hjem på Slemdal til det nye huset på Gråkammen er det ikke lang vei, så familien følte seg allerede hjemme i området. Da var det knyttet mer spenning til salget av boligen de kom fra. Selv små forskjeller i presentasjonen kan bety mye for interessen, og for Birgitte og Kaja var det viktig å finne en megler de kunne føle seg trygge på.

Valget falt på Sem & Johnsen og megler Camilla Sem. Som en av grunnleggerne av Sem & Johnsen Eiendomsmegling og spesialist på Oslo vest, skulle hun ha akkurat den faglige tyngden og rutinen familien på Slemdal var ute etter. Og ganske riktig: Da Camilla kom på befaring, følte Birgitte fort at de hadde funnet den rette for jobben.

– I løpet av bare noen få minutter hadde hun plukket ut de viktigste salgsmomentene, og hadde en klar strategi og plan umiddelbart. Bare å vite at dette har megler gjort hundrevis av ganger før, med god suksess, da stoler man jo på det. Vinneroppskrift, sier Birgitte og smiler.

Les også: På flyttefot? Sjekk ut eiendomsmeglernes helårsfavoritter


Rutine verdifullt når tiden er knapp

Der Birgitte sitter tilbakelent i sofaen i sin nye stue, omkranset av stearinlys og med en kopp te, er det lite som minner om hastverk. Men småbarnsmoren forteller at overgangen til den nye boligen måtte gå kjapt. Det hadde nok ikke vært like lett å beholde roen uten veiledning fra noen som visste akkurat hva som skulle gjøres.

– Vi hadde to måneder fra vi kjøpte dette huset til vi skulle ta over. Vi var jo avhengige av at det skulle gå litt fort. Da svingte de seg rundt og alt ble gjort veldig raskt, men også veldig grundig, sier Birgitte. – Det føler jeg er kjennemerket til Sem & Johnsen, at de er trygge, lojale og flinke.

– Vi fikk veldig konkrete råd og tips. Hva skal man la stå, hva skal man ta bort. Der blir man jo ofte litt rådvill selv, og vet ikke hva som ser best ut for en potensiell kjøper, forklarer hun og er inne på noe helt sentralt:

Hvem er mest interessert i boligen din?

Kjenner du markedet, markedsfører du boligen bedre

Med unntak av spesielt regulerte seniorboliger, kan hvem som helst kjøpe en hvilken som helst bolig. Og som oftest vil et objekt appellere til flere aldersgrupper og livssituasjoner.

Det vil likevel være kvaliteter som gjør boligen ekstra relevant for visse segmenter. For Birgitte var det viktig at megler hadde inngående kjennskap til lokalmarkedet, nettopp for å kunne markedsføre boligen mest mulig treffsikkert.

– Det var de veldig flinke på. Å vite hvilken målgruppe som ville ha vår bolig, og hvordan boligen da selges best til den målgruppen, sier Birgitte.

Se også [video]: Christian Aamodt viser oss Voksenkollen

Ryddig boligsalg føles godt

Boliger er komplekse investeringer som berøres av mange indre og ytre faktorer. Noen er åpenbare, mens andre krever litt mer detektivarbeid.

For deg som skal selge bolig, er det viktig at all relevant dokumentasjon blir forelagt interessentene. Men hva er egentlig å anse som relevant? Reguleringsplan? Byggemeldinger? Ferdigattest? Støyanalyse? Ikke all informasjon er påkrevd, men du bør kunne forvente at megler går grundig til verks. Det fikk Birgitte og Kaja merke da de solgte sin bolig.

– Vi jo lærte jo ting om boligen vår som vi ikke visste fra før. Megler fant frem en masse gamle byggemeldinger og sånt som vi ikke var klar over. Det var morsomt for oss å se, pluss at man da er veldig trygg på at neste kjøper får all informasjon. Jeg synes det er godt å vite at den familien som overtar huset får det de betaler for.

Med tanke på at ti prosent av boligkjøpere har opplevd konflikt med selger i etterkant av boligkjøpet, kan du som selger spare mye hodebry ved å være grundig og ryddig i salgsprosessen. En god megler hjelper deg å kartlegge alle aspektene som er vesentlige for kjøper, slik at du slipper å gå å gruble på ditt og datt i ettertid.

– Det at man ikke sitter med noen spørsmål og lurer på noe, det føles veldig trygt, godt og enkelt, avslutter Birgitte.